Karl schrijft een brief naar Arnaud De Lie: “We missen de losbol, de lachtaart, de frivole boy”

© BELGA
Karl Vannieuwkerke
Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief

Karl Vannieuwkerke schrijft deze week een brief naar Arnaud De Lie. De wielrenner liet maandag weten dat hij niet zou starten in Milaan-Sanremo zaterdag. De kopman van Lotto-Dstny mag altijd antwoorden: karl@kw.be.

Beste Arnaud,

Een half uur geleden heeft Tim Merlier Nokere Koerse gewonnen. Voor de derde keer op rij. Met een indrukwekkende sprint. Jij was er niet. Je rijdt morgen in Denain en vrijdag de Bredene-Koksijde Classic. Keuzes die te verantwoorden zijn. Een wijziging in de planning na je vroegtijdige exit in Parijs-Nice. Geen Milaan-Sanremo maar een zoektocht naar conditie en gewin in een aantal kleinere koersen. Reculer pour mieux sauter. De stier moet nu even proberen te grazen waar de kudde niet staat. We hebben daar alle begrip voor. En het is allicht ook de beste keuze. Deze brief gaat met een beetje goede wil digitaal verspreid worden op woensdagavond en pas vrijdag op papier. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat je dan de GP Denain al hebt gewonnen en je voorjaar goed en wel kan beginnen.

We willen de val in de GP Samyn niet zomaar wegvlakken bij het maken van een tussentijdse evaluatie van je seizoensbegin en houden graag rekening met je jeugdige leeftijd. Ergens blijven is altijd iets moeilijker dan ergens verschijnen. De manier waarop je van het lanceerplatform kwam was dan ook indrukwekkend, de predikaten die op je werden gekleefd navenant. De pogingen van andere ploegen om je los te weken bij je huidige ploeg hebben de druk op je weliswaar stevige schouders exponentieel doen toenemen. En hoe sterk een jongen van jouw leeftijd ook mag zijn. Moeten presteren is nog iets anders dan mogen presteren. Wat ons vooral is opgevallen, is dat ze binnen je eigen team misschien net te veel ontzag voor je tonen. Toen we een week of vier geleden aan een van de persverantwoordelijken van Lotto-Destiny vroegen of je vanop stage op een smartphone eventueel een vraagje wou inspreken voor een Sportweekendreportage durfde ze je die vraag zelfs niet te stellen, Arnaud. Waarom? Geen idee.

De dagen van de sterke venten in de koers komen eraan. Niemand die eraan twijfelt dat jij er één bent

Ondertussen bereikten ons wel filmpjes van Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Remco Evenepoel en Jasper Stuyven. Ik ben ervan overtuigd dat je ja had gezegd. Maar waarom heeft ze die vraag niet gesteld? Hebben ze schrik van je binnen Lotto-Destiny? Jij die als onbevangen en onbezonnen wordt bestempeld, kan een simpel vraagje wel aan. Misschien leggen ze momenteel net iets te veel eieren onder je gat en zetten ze je binnen het eigen team te veel op een piëdestal. Daar bewijzen ze je geen dienst mee en het leidt ook tot een aantal misplaatste reacties. Zoals na je val in Le Samyn. We snappen dat je onder de adrenaline zit na zo’n smak, maar bij het zien van de beelden moet er toch ook bij jou een lichte vorm van schaamte zijn opgetreden.

Na de Omloop Het Nieuwsblad gaf je voorbij de aankomst een Sporzareporter een sneer omdat de zender in de loop van de week niet op je persconferentie was verschenen. Ook dat zijn keuzes die moeten worden gemaakt, Arnaud. Zoals jij je eigen programma mag bepalen, moet Sporza dat doen met de inzet van de beschikbare middelen. Terwijl er wel hemel en aarde is bewogen om via Belga aan een quote van je te geraken. Wat trouwens ook is gelukt. Dat is helemaal niet zoals we je kennen. We missen de losbol, de lachtaart, de frivole boy die ons op en naast de fiets op een aangename manier verraste toen hij het peloton binnenkwam. Alsof je gevangen zit in een kooi van Faraday. En daar ligt de taak van je entourage. In plaats van mee te gaan in negativisme, moeten ze een corrigerende invloed op je uitoefenen. De mensen die dagelijks met je werken en als buffer naar de media fungeren, moeten je proberen duidelijk te maken dat je met het steken van negatieve energie in zaken waar je geen vat op hebt nergens komt. Integendeel.

Vergeef het ons. Het kan zijn dat we aan psychologie van de koude grond doen. We zoeken gewoon naar een verklaring voor iets dat een veronderstelling is. Kanaliseer wat je momenteel overkomt in positieve energie en binnen de kortste keren sluit je opnieuw aan waar je hoort, bij de top van het internationale wielrennen. Weet dat ik niet liever wil, beste Arnaud. Ik ben een fan van het eerste uur van de renner en de mens De Lie en ben er ook van overtuigd dat een grote toekomst op je ligt te wachten. Wat de andere renners binnen Lotto-Destiny momenteel doen is een geschenk voor jou. Maxime van Gils, Lennert Van Eetvelt, Jarne Van de Paar en Alec Segaert debiteren momenteel koerslessen in het licht van de schijnwerpers en zuigen de aandacht even weg. Ideaal om vanuit de schaduw toe te slaan. Ik wens je het allerbeste voor de komende weken. De dagen van de sterke venten in de koers komen eraan. Niemand die eraan twijfelt dat jij er één bent.

Warme groet,