Karl schrijft een brief naar Rik De Mil: “Ik voel met je mee. Je ontslag is een veel te zware straf”

Rik De Mil. (foto Belga) © BELGA
Karl Vannieuwkerke
Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief

Karl Vannieuwkerke schrijft deze week een brief naar Rik De Mil. De voetbaltrainer kreeg dinsdag zijn ontslag na de schertsvertoning van afgelopen weekend in de match Racing Genk-Westerlo. Reageren kan via karl@kw.be.

Beste Rik,

Nog niet zo lang geleden was je een hemelbestormer. Bedolven onder lof omdat je het met Club Brugge op de slotspeeldag van de vorige competitie eerlijk speelde op Union en zo de kansen van Antwerp en Genk op een titelviering intact hield. Hoe het afliep weten we. Union was 89 minuten lang kampioen en toen kwam de Japanner Shion Homma het veld op. Hij stoof drie minuten rond als een brandend stukje sneeuw en het stond 1-3. De droom van Union was op een zucht van de realiteit gestrand op de integriteit van Rik De Mil. Je imago en dat van Club Brugge kreeg met een microvezeldoek een laag glans. Want iedereen dacht dat door de vete Verhaeghe-Gheyssens de gunfactor Union richting titel zou stuwen. Ondertussen haalt Toby Alderweireld in Genk een vlammenwerper boven en pakt Antwerp de dubbel. Feest op de Bosuil, verdriet in de Cegeka Arena en in het Dudenpark, trots op de bus die richting Basecamp in Westkapelle rijdt.

Nog geen seizoen later word je bij Westerlo ontslagen omdat je een deontologische fout maakte door je spelers niet meer vooruit te stuwen in de laatste zes minuten van een partij waar iedereen klaar mee was. Genk blij met een plek in play-off 1, Westerlo met het behoud. Niet dat een nederlaag jullie nog richting degradatie had geduwd. En daar ligt de nuance. Door niet meer voluit te gaan, heb je andere ploegen benadeeld zonder er zelf belang bij te hebben. En dat is niet sportief.

Mocht een tegendoelpunt de situatie ook voor jullie nog hebben kunnen veranderen, was de salonremise een stuk draaglijker geweest. De schande van Gijón op de Mundial in Spanje was het eerste waar ik aan dacht toen ik de beelden te zien kreeg, beste Rik. Oostenrijk en West-Duitsland die de bal meer dan een uur rond tikten toen Horst Hrubesch de Duitsers 1-0 voor had gebracht. In die situatie waren beide ploegen geplaatst voor de volgende ronde en flikten ze Algerije. Dubbel belang. Tweeënveertig jaar later wordt er nog altijd over gesproken. Zo’n vaart zal het met Westerlo-Racing Genk wel niet lopen.

Buitenlandse investeerders komen niet naar hier uit clubliefde maar om van geld meer geld te maken. Of om bankbiljetten een andere kleur te geven

Ik was elf jaar in 1982 en was ontzettend kwaad door het onrechtvaardigheidsgevoel dat zich op dat moment van me meester maakte. Ik was een kind en naïef. Veertig jaar later kan ik het allemaal beter plaatsen en is er ruimte voor nuance. Het systeem lokt soms situaties uit en individuele belangen kunnen gedeelde belangen worden. Op dat moment zijn ze met mekaar te verzoenen. Zoals Gert Verheyen ook al aangaf in Extra Time kan ik me perfect voorstellen dat je in een situatie belandt zoals jullie afgelopen weekend. Is het correct? Nee. En moest het zo opzichtig? Al helemaal niet. In het wielrennen heb je natourcriteriums. Iedereen die eraan deelneemt, weet op voorhand wie moet winnen en toch maken de renners er een spektakelstuk van en doen ze alsof. Slag om slinger demarreren, een late uitval die wordt gecounterd en een centimeterspurt om het verschil tussen de nummers één en twee te bepalen.

Anderhalf uur faken op een kleinere versnelling dan gewoonlijk om toch tot het resultaat te komen dat op het briefje stond dat voor de wedstrijd in de kleedkamer van hand naar hand ging. Was het dan zo moeilijk om nog zes minuten vol te spelen zonder tot volwaardige kansen te komen? Of waren jullie bang dat niet iedereen het ging begrijpen en iemand uit persoonlijk opportunisme alsnog een bal tegen de netten zou jagen? Theaterstukken worden duidelijk niet geregisseerd van aan de zijlijn.

Ik voel met je mee, Rik. Je ontslag is een veel te zware straf. Het is je reinste vorm van hypocrisie in een wereld die aan mekaar hangt van en met geld, waarin mensenhandel bestaat, combines bij transfers dagelijkse kost zijn en gokschandalen nog altijd floreren. Buitenlandse investeerders komen niet naar hier uit clubliefde maar om van geld meer geld te maken. Of om bankbiljetten een andere kleur te geven. Veel noblesse zit daar niet bij. Ik geloof ook niet dat dit voorval je zal achtervolgen. Jaloerse collega’s zullen het misschien nog eens aanhalen, maar je kwaliteiten zijn onmiskenbaar, beste Rik. Iedere speler die met je heeft gewerkt en tegen wie ik sprak, vindt je een geweldige trainer en mens. Wat dit weekend is gebeurd, kan je meepakken tot object van meditatie, maar er lang wakker van liggen, zou ik niet doen. Binnen afzienbare tijd wordt er eens goed mee gelachen. En er is maar één weg, die vooruit.

Warme groet,