Het EK begint pas echt vanaf de achtste finales

De Rode Duivels.© BELGA
De Rode Duivels.© BELGA
Franky Van der Elst
Franky Van der Elst EK-analist voor KW

De Finnen komen beter voor de dag dan ik verwachtte. In hun voorbereidingswedstrijd tegen Zweden waren ze echt zwak: je zag wel wat in de offensieve omschakeling hun intentie was, maar het probleem was dat ze al na twee passen de bal kwijt waren. Maar op zo’n toernooi is de ingesteldheid, de intensiteit en vaak ook de opstelling toch anders dan in oefenwedstrijden, dat blijkt weer eens.

Hun strategie is duidelijk: diep inzakken, met een laag blok zoveel mogelijk ruimte wegnemen, overal tussen zitten en in de omschakeling gevaarlijk proberen te zijn. Het is niet altijd gemakkelijk om daar doorheen te voetballen en kansen te creëren, zagen we al. Het is het geheel dat het moeilijk maakt om tegen hen te spelen.

Vóór het EK waren de Finnen al na twee passen de bal kwijt

Hun coach zegt dat hij de Belgen pijn wil doen met aanvallend voetbal, maar daar geloof ik echt niet in: zij gaan de Belgen niet onder druk zetten, zij gaan niet domineren. Ze zullen hun tegenstander laten komen – in 5-3-2 of in een soort 5-4-1 – en dan op een diefje iets proberen te versieren aan de overkant. Ik verwacht wel dat de Belgen gaan scoren, zoals ze bijna altijd doen, en ik denk dat één keer voldoende zal zijn om de wedstrijd te winnen.

Je kan al speculeren over wat het beste resultaat is met het oog op het vervolg van het toernooi, met betrekking tot mogelijke tegenstanders en speelplaatsen, maar de eerste insteek moet zijn: het zo goed mogelijk managen van de spelersgroep. Het EK begint pas echt vanaf de achtste finales en dan moet je zo sterk mogelijk staan, qua organisatie, intensiteit, vorm van de spelers en van de ploeg.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.