Hartstilstand Eriksen zette me aan het denken

De Rode Duivels.© BELGA
De Rode Duivels.© BELGA
Yves Lampaert

Eén moment heeft het EK tot nu toe gedomineerd: de hartstilstand van de Deense ster Christian Eriksen. Ik lag net op de massagetafel na onze rit in de Ronde van België en was de wedstrijd tegen Finland aan het volgen.

Toen Christian neerzeeg, had ik meteen door dat er iets grondig fout was. Toen ik zijn wegdraaiende ogen zag, wist ik genoeg. Ik vraag me alleen af waarom dat hele tafereel zólang in beeld is gebracht. Zoiets in miljoenen huiskamers brengen, dat hoeft niet.

Als topsporter zette het hele verhaal me ook aan het denken. Wij worden elk jaar in december door de Oostendse topcardioloog Pedro Brughada uitgebreid gescreend en bij de minste hartafwijking wordt er ingegrepen. Bij de laatste check was ik op dat vlak gelukkig kerngezond, maar ik ben nuchter genoeg te beseffen dat iedereen zoiets kan meemaken. Niet enkel topatleten, ook de gewone man in de straat. Die screening in december is echt wel een enorme geruststelling. Iets waar ik ook elk jaar naar uitkijk.

Ik Belgisch kampioen en de Duivels goud. De perfecte start van de zomer

De wedstrijd tegen Rusland heb ik met mijn ploegmaats in de teambus bekeken, met een bakje frieten en een frikandel in de hand. Tegen Denemarken volgde ik alles gewoon thuis, samen met mijn vriendin Astrid. Zondag staat namelijk het BK op de weg in Waregem op de agenda en daar wil ik knallen. Een tweede driekleur? Ik zal er sowieso alles aan doen.

Hopelijk mogen onze Rode Duivels straks ook met goud naar huis komen. Het zou de perfecte start van een onvergetelijke zomer kunnen worden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.