Amerikaanse trukendoos gaat open: ze zijn zo bang!

Wouter Vander Stricht

Delfine Persoon. Een timide meisje dat opgroeide op een boerderij in Moorslede, nu in een rijhuis in Gits woont, traint in een oude limonadefabriek in Lichtervelde en ondertussen haar vakantiedagen bij de politie opspaart om zich deftig te kunnen voorbereiden. Het staat in schril contrast met de grandeur van de iconische (sport)tempel Madison Square Garden in New York waar ze zaterdag in de ring eeuwige boksroem hoopt te vergaren.

Delfine Persoon timmerde vanuit het Houtland aan de weg naar de wereldtop in haar sport. Eigenhandig. Met haar coach en ja, ook haar vriend – Filiep Tampere als steun en toeverlaat. In de weken dat we hen mochten volgen (bekijk zeker ook eens haar videodagboek op kw.be/delfine) trokken we vaak grote ogen. Toen Filiep vertelde over zijn motorongeval dat hem 38 breuken opleverde en anderhalf (!) jaar aan een ziekenhuisbed gekluisterd hield. Als Delfine beschrijft dat ze bij haar dopingcontroles met de wc-deur open een plasje moet maken terwijl de vrouwelijke controleur er staat op te kijken en dan vraagt of ze het kraantje moet laten lopen… “Ik kan al niet plassen als er iemand naast mij staat in het voetbal”, schampert Tampere.

In de weken in het spoor van Delfine en Filiep trokken we vaak grote ogen…

Maar we maakten vooral ook kennis met twee authentieke mensen. Die alles doen voor hun sport. Als tienvoudig wereldkampioene kan Delfine eindelijk eens echt iets verdienen. Het zijn centen die ze meteen in een nieuwe bokszaal zal investeren, maar eerst zullen de belastingen de boksbeurs voor ruim de helft afgeroomd hebben.

Filiep en Delfine koesteren een groep mensen rond zich, mensen die ze blindelings vertrouwen. In New York worden ze vergezeld door een 40-tal fans die hun spaarcenten in deze trip staken. Op de openbare training maakte Delfine al danig indruk. Misschien wel te veel. De Amerikaanse trukendoos ging dinsdagavond nog eens wagenwijd open. Delfine moest van hotel veranderen… Katie Taylor – are you scrared, Miss Katie? – wilde dat Delfine uit het hotel zou verhuizen. Ze waren immers in hetzelfde logement te slapen gelegd. “Niet plooien”, lieten de supporters weten. “Niet plooien.” Ze zijn zo bang van onze West-Vlaamse. En terecht.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.