Flakkagebruiker die fietser doodreed moet naar politierechter: “Proces zo snel mogelijk”

Herman (62) overleefde het zware ongeval niet. © JH
Redactie KW

De 32-jarige man uit Houthulst die in september vorig jaar een 62-jarige fietser doodreed waarbij hij zelf onder invloed was van de ‘zombiedrug’ flakka, moet binnenkort voor de politierechter verschijnen. Het parket van Veurne verwees hem dinsdag door naar de politierechtbank, maar houdt hem nog in de cel. “Het proces zal nu zo snel mogelijk komen.”

Het ongeval dateert van zaterdagochtend 2 september in de Esenweg in Diksmuide. De 32-jarige man uit Houthulst zette een roekeloos inhaalmanoeuvre in maar reed daarbij overdreven snel en haperde aan zijn voorligger. Zijn bestelwagen werd naar de overkant van de weg gekatapulteerd en raakte nog eens drie andere auto’s. Daarbij werd ook de 62-jarige fietser Herman Tanghe die net op het ogenblik van het ongeval voorbijreed geraakt. Die stierf ter plaatse. Na het ongeval bleek de 32-jarige man uit Houthulst, die duidelijk verward was, zwaar onder invloed was van flakka, de zogenaamde ‘zombiedrugs’ te zijn.

Al half jaar in cel

Intussen zit de man al een half jaar in de cel. Omdat zijn verslavingsproblematiek zo groot was en hij danig moest ontwennen besloot de raadkamer in Veurne om de man de hele tijd in de cel te houden. Zijn advocaat drong meermaals aan op een voorlopige vrijlating maar dat werd steevast geweigerd. Het leek altijd de bedoeling om de man in de cel te houden tot aan zijn proces in de politierechtbank en dat komt er nu ook.

“De raadkamer heeft de man dinsdag doorverwezen naar de politierechtbank. Omdat hij aangehouden blijft zal zijn proces zo snel mogelijk op de zitting komen.” Mogelijk komt dat proces er al binnen drie weken. Voor de feiten zelf riskeert hij een effectieve celstraf en een effectief rijverbod van meerdere jaren tot zelfs levenslang. (JH)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier