Meisje van 12 komt om het leven bij tragisch ongeval met vrachtwagen op weg naar school

De parketmagistraat doet vaststellingen. De fiets van het slachtoffer ligt in de berm (foto GV)
Olaf Verhaeghe

Bij een zwaar verkeersongeval in Zwevegem is vrijdagochtend een meisje van 12 jaar om het leven gekomen. Op enkele tientallen meters van de schoolpoort kwam ze met haar fiets onder een vrachtwagen terecht. Hulp kon niet meer baten, het meisje stierf ter plaatse. Normaal zou ze morgen, zaterdag haar vormsel vieren.

In de Bekaertstraat is vrijdagochtend K.V., een meisje van 12 om het leven gekomen bij een tragisch ongeval met een vrachtwagen. Het meisje was samen met een vriendin met de fiets op weg naar het Rhizo College. Toen de vrachtwagen de twee meisjes die naast elkaar fietsten, wilde inhalen, liep het op minder dan 100 meter van de schoolpoort jammerlijk fout. “De precieze omstandigheden moeten nog worden onderzocht, maar uit de eerste vaststellingen blijkt dat de meisjes in elkaar zijn gehaakt”, zegt burgemeester van Zwevegem Marc Doutreluingne, die ook ter plaatse kwam. “Het slachtoffer kwam ten val en kwam ongelukkig onder de vrachtwagen terecht.”

De hulpdiensten snelden ter plekke, maar reanimatiepogingen konden niet meer baten. “Ik kon intussen kort met de papa spreken”, gaat burgemeester Doutreluingne verder. “Voor het gezin is dit natuurlijk een onwaarschijnlijke klap. Normaal zou hun dochter zaterdag haar plechtige communie vieren… Dit is bijzonder, bijzonder tragisch. Woorden kunnen geen troost bieden.”

Shock

“Ook de vrachtwagenbestuurder, een man geboren in 1966, verkeert in shock. Die man heeft dit uiteraard niet gewild. Het is een spijtig ongeval, al helemaal vlak bij de school en aan de start van het schooljaar”, besluit de Zwevegemse burgemeester.

De federale wegpolitie uit Kortrijk kwam ter plaatse om een aantal nodige vaststellingen te doen, waaronder het uitlezen van de tachograaf van de vrachtwagen. Depuydt, een deskundige van het parket, was aangesteld als verkeersdeskundige. Een parketmagistraat kwam ook ter plaatse om de precieze omstandigheden van het ongeval in kaart te brengen. De chauffeur had niet gedronken. De ouders en familie van het slachtoffer werden ter plaatse opgevangen door slachtofferhulp.

De leerlingen van de school werden op de hoogte gebracht en worden ook opgevangen door mensen van slachtofferhulp, leraren, opvoeders, leerlingenbegeleiders en het CLB.

“We zijn momenteel allen overmand door immens verdriet”, klink Nancy Dedeurwaerder, algemeen directeur scholengroep RHIZO verdrietig. “De verslagenheid is groot. Het is verschrikkelijk dat dit ongeval heeft plaats gevonden en dat één van onze leerlingen daar het slachtoffer van is geworden. Als directeur tracht ik nu zo goed mogelijk de leerlingen en het personeel op te vangen.”

Zesde dodelijke ongeval

De maand september mag dan nog maar net over halfweg zijn, het is inmiddels het zesde ongeval waarbij een fietser het leven laat in de regio. In Ooigem kwam een 25-jarige Kuurnenaar om nadat hij werd aangereden door een wagen. Een dag later raakte 73-jarige man uit Izegem betrokken bij een ongeval met een vrachtwagen. Hij werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis, maar bezweek er later aan zijn verwondingen.

Maandag stierf in Bavikhove dan weer een 89-jarige fietser vlak bij zijn woning na een aanrijding door een bestelwagen. Woensdag overleefde een wielertoerist van 31 jaar een klap met een tractor op de weg tussen Zwevezele en Koolskamp niet. Diezelfde dag stierf ook een 76-jarige fietser nadat hij werd aangereden door een bestelwagen in Dentergem. Het is een bijzonder trieste balans voor het zuiden van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier