Dochter overleden fietser: “Papa was een genieter”

Bij een verkeersongeval in de Hoogstraat in Bavikhove is maandagvoormiddag de 89-jarige Antoon Maes om het leven gekomen. Hij was met de fiets op weg toen hij werd aangereden door een bestelwagen. De bestuurder, een veertiger uit Waregem, kon hem niet meer ontwijken toen hij plots naar links reed.

© Uitvaartzorg Vercruysse/LSi

Antoon Maes was als vlashandelaar goed bekend en gekend in Bavikhove en had graag mensen om zich heen. “Hij had dat nodig. Papa kon niet alleen zijn. Hij moest onder de mensen zijn of het ging hem niet. Zo speelde hij in drie of vier kaartersgroepjes. Hij was ook lid van de vissersclub. Zijn grote bezigheid was Neos, dat hij mee had opgericht en waar hij penningmeester was”, vertelt zijn oudste dochter Marleen.

Zij omschrijft haar vader als gedreven, hartelijk, heel sociaal, een familieman en een genieter. “Papa was een bezige bij: hij fietste elke dag naar de Gavers, tuinierde, kweekte zelf groenten en hield ganzen. Hij maakte ook veel dingen zelf, zoals een heftruck en een machine die lawaai maakte om de vogels weg te houden van zijn kriekenbomen.” Antoon reed nog wel met de wagen, maar was ook een wandelaar. “Elk jaar trokken we met de volledige familie naar de Ardennen om te wandelen. Hij sponsorde dat en zat aan het hoofd van de tafel. Zo’n weekend was voor hem de crème de la crème. Hij genoot daar enorm van.”

Volgens Marleen stond haar vader op zijn zelfstandigheid. “Papa was wel bezig met hoe het zou zijn als hij ouder werd en zijn kracht zou verminderen. Hij was soms angstig wanneer hij nadacht over zijn ouderdom.

Thuis sterven

Hij wilde niets weten van een ziekenhuis, een rusthuis of thuiszorg. Vorige week nog schreef hij op een briefje dat hij thuis wilde sterven… Hij heeft gekregen wat hij wilde. Het is een troost dat hij niet afgezien heeft. Hij had een mooi en boeiend leven. Wij koesteren de mooiste herinneringen.”

Antoon is vader van Marleen, Stefaan en Hilde en grootvader van Tom, Steven, Matthijs, Andries, Hannelore, Thomas en Willem. Antoon was overgrootvader van Ralf, Aster, Finn, Thor en Jasmijn. (Peter Van Herzeele)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.