Onderwijsminister Hilde Crevits opent schooljaar in haar eigen Torhout

Met op de achtergrond algemeen directeur Ann Stael van de Scholengroep Sint-Rembert begroette Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits de startende leerlingen in haar eigen Torhout. © JS
Johan Sabbe

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft maandagmorgen het nieuwe schooljaar geopend in haar eigen Torhout. Ze was kort te gast in de Middenschool Sint-Rembert, onderdeel van de grote Scholengroep Sint-Rembert. Zij, haar man en haar twee kinderen hebben er zelf schoolgelopen.

De minister begroette op een gemoedelijke manier de leerlingen en leerkrachten. Ze wenste allen een leerrijk en boeiend schooljaar toe.

Ministerpost met hart en ziel vervuld

Hilde Crevits zit momenteel aan de onderhandelingstafel voor een nieuwe Vlaamse regering. Vraag rijst of ze straks minister van Onderwijs blijft.

“Het zou gek zijn mocht ik de onderwijsmaterie niet verder willen behartigen”, zei ze. “Ik heb deze ministerpost met hart en ziel vervuld en blijf onderwijs een meer dan fundamenteel onderdeel van onze samenleving vinden. Maar anderzijds bestaan er natuurlijk nog mooie bevoegdheden.”

“Sowieso hoop ik dat het onderwijs de komende jaren de ruimte krijgt om zich te blijven waarmaken in het belang van die vele duizenden kinderen op de scholen in heel Vlaanderen. En evenzo hoop ik dat de leerkrachten het als hun roeping zien om jonge mensen te leren leren en te leren leven. Ik onderstreep in dat verband het belang van teamwork onder de collega’s op school. Samenwerking loont in alle opzichten.”

In dezelfde klas met de algemeen directeur

Waar haar politieke toekomst straks ligt? “Ik heb geleerd dat het niet verstandig is om in de politiek grote woorden te lanceren over je eigen toekomst. We zien wel waarin de regeringsonderhandelingen uitmonden. Het gaat niet om mijn persoon, maar om de kern van de zaak: het goede onderwijs bestendigen dat we in Vlaanderen hebben en het waar mogelijk nog beter maken. Plus: ervoor zorgen dat leerlingen en leerkrachten zich goed in hun vel voelen. Als we daar met de Vlaamse regering in slagen, zal ik gelukkig zijn.”

De minister ging in haar typische stijl vlot en enthousiast met de leerlingen van de Middenschool Sint-Rembert om. Algemeen directeur Ann Stael van de scholengroep was ook present. Leuk gegeven: in het secundair onderwijs zat ze met Hilde Crevits in dezelfde klas.