Leerkrachten VTI in Roeselare steken eigen leraarskamer in nieuw kleedje

Els Lannoo in de vernieuwde leraarszaal. (foto SB) © (foto SB)
Redactie KW

Tijdens de voorbije vakantie staken enkele geestdriftige collega’s van het Vrij Technisch Instituut de handen uit de mouwen om hun leraarskamer een moderne update te geven. Ook de leerlingen krijgen vanaf dit schooljaar een nieuwe ontspanning- én studieruimte.

“Normaal heerst er tijdens de zomermaanden in de VTI-gebouwen relatieve rust”, vertelt technisch adviseur Els Lannoo. “Dit keer was het echter een drukte van jewelste. Er werd al enkele jaren geopperd dat onze leraarskamer er oubollig uitzag. Het voelde helemaal niet aantrekkelijk om er binnen te stappen. De donkere kleuren en inrichting oogden nogal saai. In januari werd een werkgroep met een 20-tal vrijwillige collega’s opgericht om de koe bij de horens te vatten. Er werden ideeën uitgewisseld. Langzaamaan groeide het enthousiasme. Er werd flink wat voorbereidend werk gedaan en daarnaast organiseerden ze enkele acties om wat centen te verzamelen. Na een personeelsvergadering hielden we bijvoorbeeld een drink en tijdens de Batjes werden de speelplaatsen en parkeerplaatsen van het VTI verhuurd. Met dit budget konden ze tijdens het verlof al aan de slag. Er werd geschilderd, gepoetst en geklust dat het een lieve lust was. Als je onze vernieuwde leraarskamer nu binnenstapt, ervaar je een ware metamorfose. De frisse look, het kleurige meubilair en de eigentijdse indeling van werk- en rustruimtes konden deze week bij het sporadisch binnen sijpelende personeel op heel wat positieve reacties rekenen. We staan dus helemaal achter de leuze: Als de collega’s zich goed voelen – het VTI telt er ruim 250 – zijn de werkprestaties navenant”, lacht Els.

Ontspanningsruimte

Ook de ruim 1.300 leerlingen delen natuurlijk mee in die vernieuwing. “Een school is meer dan les krijgen. De studenten moeten zich ook goed voelen. De vroegere feestzaal werd – weeral door vrijwilligers – omgebouwd tot een ruimte om te ontspannen en tot rust te komen. Mobiele moderne zitplaatsen, die ook in een andere opstelling kunnen geschikt worden, chilly ruimtes met flashy kleuren, waar plaats zal zijn voor leuke middagactiviteiten en workshops, en waar geproefd kan worden van nieuwe uitdagingen. De zijwanden worden de komende maanden trouwens door de leerlingen zelf van graffiti voorzien.” Deze feestzaal werd tot vorig schooljaar nog als studiezaal gebruikt. “Hier vonden we een andere locatie voor. Van twee tekenlokalen hebben we één grote ruimte gemaakt waar honderd leerlingen comfortabel kunnen studeren. In de nabije toekomst wordt die – door de studenten zelf – nog uitgebreid tot een volledig modern-didactische plek die in compartimenten kan verdeeld worden voor groepswerk of anderen zaken.”

Als je de vernieuwde leraarskamer nu binnenstapt, ervaar je een ware metamorfose

Volgens Els is het ongelooflijk wat er op zo’n korte termijn werd bereikt. “Zelfs sommige partners van collega’s zijn de voorbije weken komen meehelpen.” In het vijfde jaar staat er voor de beroepsafdeling een nieuwe richting Mechanisch onderhoud in de steigers. “Die collega’s hebben hun werkplek trouwens ook zelf verbouwd. Daarnaast bieden we de keuze duaal dakwerken en interieurbouwer aan. De reorganisatie van het middelbaar zorgde voor een nieuwe wind in het eerste jaar. De keuzeprojecten Eco Car Challenge, Dig@rt, Legomindstorms, Outdoorsports en voetbal wisten alvast heel wat leerlingen te triggeren. We startten dit schooljaar met ruim tweehonderd eerstejaarsstudenten. Er hangt een nieuwe positieve vibe in het VTI waardoor het schooljaar met extra veel energie en enthousiasme van start zal gaan”, besluit Els. (Koen Kerkaert)