Watertekort bij ‘t Goed ter Heule in Lauwe, maar: “Minder water nodig voor biolandbouw”

Bioboeren Hubert Dewitte, Wieland Fisher en Justine Dewitte legden deze winter al een stevige watervoorraad aan. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Bioboer Wieland Fisher van ‘t Goed ter Heule in Lauwe lijdt zoals alle landbouwers onder de hitte. Zijn watervoorraad van 700.000 liter zit erdoor en water oppompen uit de nabijgelegen Leie is verboden. Toch ziet hij de situatie positief in. “Bioboeren hebben minder water nodig dan traditionele landbouwers”, beweert hij.

Bij ‘t Goed ter Heule kan je ook in dit weer terecht voor verse bioproducten. In hun hoevewinkel vind je courante groenten zoals sla, wortels en rodekool. Maar ook vergeten groenten zoals raapsteeltjes, wortelpeterselie en paarse bloemkool hebben er een plekje. Mensen die zelf graag met hun handen in de aarde woelen zijn er ook van harte welkom want in de zomer runnen de uitbaters een zelfpluktuin.

Wit goud

Temperaturen van meer dan 35 graden zijn voor niemand fijn. Maar terwijl wij huffen en puffen achter ons bureau of aan het zwembad zien boeren in heel West-Vlaanderen hun bestaansmiddelen stilaan verdwijnen. De watervoorraad van Bioboer Wieland Fisher en zijn vriendin Justine Dewitte is er sinds vorige week helemaal doorheen. “We hebben nochtans een voorraadput van 700.000 liter. Maar die is nog niet helemaal hersteld van de vorige hittegolf. Het heeft deze winter gewoon niet genoeg geregend om de voorraden aan te vullen“, verduidelijkt Wieland.

De enige oplossing? Water laten aanvoeren in grote tankwagens want het witte goud oppompen uit de nabijgelegen Leie mag niet. “Ik heb vrijdag 250.000 liter laten komen“, vertelt de jonge boer. “Maar ondertussen hebben we al bijna de helft daarvan opgebruikt. Ik zal deze week dus zeker nog water moeten bijbestellen en dat kost een hoop geld.”

Waterintensief

“We hebben op dit moment ook heel wat planten staan die waterintensief zijn zoals aardbeien, paprika en frambozen. Veel winst gaan we daar niet meer op maken. Maar het alternatief is om alles verloren te laten gaan en dat willen we niet. Wij blijven wel steeds op zoek naar manieren om minder water te verbruiken. Zo hebben we bijvoorbeeld buisjes aangelegd op de grond. Die vervoeren het water tot aan de wortels van de planten, waardoor je er veel minder nodig hebt dan als je gewoon zou sproeien. We gaan zeker bekijken of we er daar in de toekomst meer van kunnen aankopen.”

Wieland en Justine vreesden ook voor de planten die op dit moment geoogst moeten worden. Maar dat blijkt op zich wel mee te vallen. “Ik dacht dat we amper aardappelen zouden hebben en was dan ook enorm verrast toen bleek dat we op een uitzonderlijk goede aardappeloogst mochten rekenen. We proberen wel alles uit de grond te hebben tegen de middag. Dingen die je daarna oogst zien er gewoon te verlept uit.”

Volgens de jonge bioboer zullen alle landbouwers, ook de gewone, in de toekomst beter moeten nadenken over hoe ze met water omgaan. “Het veranderende klimaat maakt pijnlijk duidelijk dat er geen oneindige watervoorraad is”, betoogt hij. “Als je de grond biologisch bewerkt dan heb je sowieso een betere waterhuishouding. Onze grond droogt minder snel uit omdat we niet ploegen bijvoorbeeld. En omdat we niet met pesticiden werken blijven alle organismen zoals regenwormen in de aarde zitten. Dat zorgt dan weer voor meer voedingsstoffen in de bodem waardoor je planten minder behoefte hebben aan water”, besluit hij trots.