Boeren boos op Katerbos: “Opnieuw landbouwgrond die ten prooi valt”

De buurtbewoners kregen steun uit de hoek van de landbouwers, die met hun grote machines voor het gemeentehuis van Wevelgem verschenen. © CL
Redactie KW

De komst van het Katerbos, een nieuwe natuurzone in Wevelgem, blijft de gemoederen beroeren. Woensdagnamiddag lieten tientallen boeren hun ongenoegen blijken. “Opnieuw landbouwgrond die ten prooi valt aan de groene communisten”, fulmineerden ze.

De inzet van het protest? 8,5 hectare aan grond aan de Artoisstraat, waar Natuurpunt graag 20.000 bomen zou willen planten. De buurtbewoners lieten al duidelijk blijken dat ze absoluut niet opgezet zijn met het idee en protesteerden via verschillende kanalen. Woensdag kregen ze steun uit de hoek van de landbouwers, die met hun grote machines voor het gemeentehuis van Wevelgem verschenen.

“Uiteindelijk zou het toch zo moeilijk niet moeten zijn. Het stuk grond dat Natuurpunt heeft aangekocht is agrarisch gebied. Die grond gebruiken om er een bos op te planten kan en mag helemaal niet.” Christophe Vandamme (68) is één van de tientallen landbouwers die zijn tractor op de dorpel van het gemeentehuis parkeerde.

Wijken voor geld

“Natuurlijk moet er ruimte zijn voor de natuur maar zijn wij dan geen natuur? Neen, we moeten wijken voor het geld want uiteindelijk draait het allemaal daarom. Natuurpunt beschikt over een blijkbaar bodemloze schatkist waarmee ze systematisch de helft van België proberen op te kopen. Het zijn steevast de landbouwers die hun grond verliezen.”

“Natuurpunt beschikt over een blijkbaar bodemloze schatkist”

De pijlen werden specifiek op het gemeentebestuur gericht, volgens de landbouwers medeplichtig aan de situatie. “Helemaal geen inspraak, nul, nada is er geweest. Het plan werd op tafel gegooid, het was te nemen of te laten en naar onze mening werd niet eens gevraagd. Lopen we als landbouwer dan zo hard in de weg in Wevelgem? Wat gaan ze binnen hier en 10 jaar dan nog doen? Bomen en takken op het bord leggen in plaats van brood, vlees of melk? Want keer op keer moeten we landbouwgronden opofferen maar we krijgen er niets voor terug. Onze voorstellen om te werken met ruilgronden worden keer op keer afgeschoten.”

Halt toeroepen

De dag en het tijdstip voor de betoging werden niet toevallig gekozen. Na de betoging in het centrum waren de betogers vastbesloten hun gram te halen bij het college van burgemeester en schepenen dat op woensdagnamiddag vergadert. Normaliter is dat in het gemeentehuis, maar daar zijn nu werken aan de gang. Daar hoorden ze dat de vergadering in het Sociaal Huis plaatsvond, waarna de stoet tractoren vergezeld van de buren uit de Groenestraat zich naar de Deken Jonckheerestraat haastten. Even later kwam schepen van Milieu Stijn Tant hen te woord staan.

“Het schepencollege zal luisteren naar de boeren, wij hebben vorige week al de buren gehoord.” Daarop trok een 15-tal boeren het lokaal binnen. “Hier en nu komt het schepencollege van Wevelgem bijeen om het dossier goed te keuren. We mogen dit niet laten gebeuren. Mijn kinderen en kleinkinderen zullen niet naar onze begrafenis willen komen als we geen halt toeroepen aan deze politieke alleenheerschappij. Mochten onze beleidsmakers hun wil toch doorduwen, dan stoppen wij onze acties niet. Vandaag Wevelgem, morgen Moorsele en zo kunnen we verder blijven gaan.” (CL/SL)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier