KMI waarschuwt voor onweer met code geel

© (Foto Unsplash)

Het KMI waarschuwt met een ‘code geel’ voor onweer maandag vanaf de namiddag. De weerdienst verwacht lokale buien met onweerachtig karakter die in de loop van de dag en avond hier en daar vrij intens kunnen zijn. Daarbij is mogelijk meer dan 10 liter per vierkante meter neerslag in 1 uur tijd mogelijk. Eventueel zijn ook wat hagel en rukwinden mogelijk.

De waarschuwing geldt in heel het land van 14 tot 21 uur. Zondag had Binnenlandse Zaken reeds het noodnummer 1722 geactiveerd omdat er mogelijk zware onweders over het land zullen trekken.

Het KMI waarschuwt met een code geel voor onweer indien 10 tot 30 liter per vierkante meter (l/m2) in 1 uur, 20-40 l/m2 in 6 uur of 25-50 l/ m2 in 24 uur of lokaal zware rukwinden of hagelstenen van 1 tot 2 centimeter verwacht wordt. Het is de lichtste van drie waarschuwingscodes (geen-oranje-rood).

Intussen geldt nog steeds een waarschuwing wegens de hitte in grote delen van het land. Het gaat nu om code geel voor heel Vlaanderen op de kust na, Brussel, Henegouwen en Waals-Brabant. Zondag gold nog code oranje in heel het land, uitgezonderd de kust (geel).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.