“Deze reeks geeft een realistisch beeld van onze school”: meester Koen (47) blikt tevreden terug op tv-reeks ‘Gewoon Buitengewoon’

Koen Knockaert werkt al sinds 1998 bij Inspirant aan zee. © © VRT
Anton Peene Reporter

Dinsdag is er de laatste aflevering van de docureeks Gewoon Buitengewoon. Deze reeks biedt een unieke inkijk in ‘Inspirant aan zee’, een school voor buitengewoon onderwijs. Meester Koen Knockaert (47) uit Houthulst, die al sinds 1998 aan de slag is in de school komt regelmatig aan bod met zijn klas.

In de zevendelige docureeks Gewoon Buitengewoon opende de BuSO-school Inspirant aan zee de deuren. Daarin volgde Eric Goens en zijn team van Bargoens een jaar lang het reilen en zeilen van deze school voor buitengewoon onderwijs.

Inspirant aan zee begeleidt in Oostduinkerke jongeren vanaf 13 tot 21 jaar bij wie sprake of vermoeden is van een verstandelijke beperking, eventueel in combinatie met gedrags- en emotionele problemen, autisme of andere bijkomende beperking. In totaal werken er 70 werknemers en telt de school ongeveer 190 leerlingen.

Meer vrijheid

Erics broer Dirk Goens is een van de leerkrachten van de school. Dirks dichtste collega is Koen Knockaert. De Houthulstnaar werkt al 26 jaar bij Inspirant aan Zee. “Toen ik als jongere stage deed in het normaal secundair onderwijs vond ik dat te eentonig”, zegt Koen. “Je moet te veel de richtlijnen volgen, terwijl je in het buitengewoon onderwijs meer vrijheid hebt. Hier kan je een stuk van jezelf meegeven aan de leerlingen en dus was mijn beslissing voor het buitengewoon onderwijs snel gemaakt.”

Koen is leerkracht ASV in klas 9. “Dat is algemeen sociale vorming. Samen met Dirk vorm ik een tandem. Waar Dirk zich vooral over de tuinvaardigheden ontfermt, hou ik me bezig met koken, actualiteit, rekenen, enzovoort. In de tuin zijn de leerlingen nu volop aan het voorbereiden voor de jaarlijkse bloemenverkoop. De verkoopweek start op 22 april. Op 26 april sluiten we de bloemenverkoop af met onze Nocturne en organiseren we een barmoment in onze tuin en serre van 16 tot 19 uur.”

Inzicht en geduld

Intussen werden Koen, Dirk en hun leerlingen bekende Vlamingen door de reeks Gewoon Buitengewoon. “Ik ben vooral dankbaar dat het team van Eric Goens een realistisch beeld schetste van onze school. Eindredactrice Isabelle stelde steeds de juiste vragen en ze toonde ook steeds het nodige geduld. Dat vind ik bewonderenswaardig. Ik had het gevoel dat alles op een correcte en realistische manier werd weergegeven. Ook wanneer er iemand afgezonderd werd, zochten ze niet naar sensatie. Dirk had hetzelfde gevoel. Ik hoefde de afleveringen vooraf niet te bekijken, ik had er alle vertrouwen in. In onze klas – waar de leerlingen tussen 15 en 22 jaar zijn – zitten er een aantal leerlingen die verbaal iets te bieden hebben en in de reeks komt dan ook een deel van onze klas aan bod.”

Zichzelf gebleven

Hij keek vooraf niet naar de afleveringen, maar intussen is Koen wel een trouwe kijker. “Het is raar en niet raar om jezelf te zien. Ik ben steeds mezelf gebleven. Mijn omgeving reageerde ook heel lovend. Nu krijgt mijn vrouw ook eens een beeld van mijn job”, lacht Koen. “Ook ons zoontje Stiaan kwam in beeld tijdens de reeks. Je merkt dat de reeks door heel veel mensen wordt gevolgd. Ik word regelmatig aangesproken door vrienden en familie. Ook met de klas kijken we steeds samen naar de afleveringen en bespreken we wat er zal komen. Het is belangrijk om de leerlingen mee te geven dat er een tijd tussen de opnames en de uitzending zit. Een probleem van een jaar geleden, kan nu al opgelost zijn. We willen onze leerlingen ook beschermen tegen negatieve reacties op sociale media.”

Twee handen op een buik

Dirk en Koen zijn op school een tandem, en ook buiten de schooluren zijn ze twee handen op één buik. “We delen veel dezelfde hobby’s. Ik ben al jarenlang gepassioneerd hobbykok (in 2013 nam Koen deel aan De Beste Hobbykok van Vlaanderen, red.). Dirk en ik volgen samen een opleiding tot sommelier en we pikken graag een wijnbeurs mee, of we gaan samen barbecueën of vissen. Ik supporter ook mee voor Dirks basketploeg BBC Koksijde. Verder ben ik fervent tennisser bij TC Houthulst, waar ik als bestuurslid ook geëngageerd ben voor de jeugd. Ik heb voldoende bezigheden dus naast mijn fijne job.”

Gewoon buitengewoon: dinsdag 19 maart is de laatste aflevering om 20.40 uur op VRT 1. Je kan de volledige reeks ook bekijken op VRT MAX.