“Veel generaties zien passeren”: Eddy ‘De Snor’ Demeulemeester laat na 40 jaar bekende frietbarak in Wakken over

Eddy ‘De Snor’ Demeulemeester met opvolger Mathias Gunst voor de frituur op de Wapenplaats. © foto vadu
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Einde van een tijdperk op de Wapenplaats in Wakken zondag. Daar zal Eddy ‘De Snor’ Demeulemeester (64) in zijn bekende barak voor de laatste keer frietjes bakken voor hij van zijn pensioen mag genieten. Voor het zover is, duikt hij nog een laatste keer in een vat vol herinneringen. Een kroniek van één van de oudste frituren van ons land. Inwoners hoeven niet bevreesd te zijn: er is opvolging voorzien.

Authentieke frietkoten zijn tegenwoordig een schaars goed, maar op de hoek van de Wapenplaats, Molen- en Mandelstraat in Wakken staat er nog steeds eentje. Aan de gevel hangt niks, maar wie binnen stapt, weet dat hij met de glimlach bediend wordt in frituur Eddy. Al zegt iedereen in de volksmond om vanzelfsprekende redenen ‘De Snor’. “Dat is wellicht de reden waarom ik nooit werk heb gemaakt van een uithangbord, al prijkt er gek genoeg wel een snorlogootje op mijn menukaart”, legt Eddy uit. “Ik ben nog van de oude stempel, dan moet al die poespas niet. Al heeft mijn vorige frituur indertijd wel een mooie tekening van wijlen karikaturist Nesten gekregen.”

Eén van oudste frituren van België

Het huidige frietkot van Eddy is lang niet de eerste plek waar hij goudgeel plezier uit het frietvet viste. “Deze frituur maakt deel uit van een stukje Dentergemse geschiedenis die al in 1949 begon. Dit is dus wellicht één van de oudste frituren van ons land. In dat jaar ging de eerste uitbater Albert Vanhoutte dagelijks met een stootkar naar Cinema Ritz om er frieten op cokes te bakken. Later namen mijn oom Gilbert en tante Alice zijn zaak over en maakten ze er een caravan van. Ook dat kraam trokken ze nog elke avond naar huis. In 1984 nam ik de zaak over, toen die nog in Dentergem stond. Ik was eerst radio- en tv-technicus, maar mijn oom stelde voor om de zaak over te nemen en dat zag ik wel zitten.”

“Als de frietjes bovendreven, wist ik dat ze goed genoeg gebakken waren”

Na twee jaar verhuisde Eddy zijn frituur naar Wakken. “Het was een caravan waarvan de luifel naar boven klapte en de windschermen iedere dag werden uitgezet om wachtende klanten voor regen en wind te behoeden”, weet hij. “Ik bakte toen nog op gas, zonder thermostaat. Dat gebeurde op het gevoel. Als de frietjes bovendreven, wist ik dat ze goed genoeg gebakken waren. Eerst stond de barak aan de vredesboom op de parking, later kreeg hij een plekje aan de kerk en finaal kwam ik in 2001 op deze locatie terecht. Toen koos ik bewust voor een moderne barak in een vaste constructie, maar wel nog in de vorm van een frietkotje.”

Toilet naast de kerk

Door de geringe grootte waren er nooit zitplekken in frituur Eddy. “Ze konden hier – buiten twee kleine plankjes – dus nooit echt hun frieten opeten, maar hebben daar nooit een probleem van gemaakt. Dat was ook nooit de bedoeling. Het handige was dat ik daardoor na sluitingstijd altijd op tijd naar huis kon”, knipoogt hij. “Ook een toilet is er nooit geweest, maar naast de kerk kan je openbaar plassen. Bij hoge nood glipte ik dan gauw even weg.”

De vorige frituur van De Snor heeft indertijd een mooie tekening van wijlen karikaturist Nesten gekregen.
De vorige frituur van De Snor heeft indertijd een mooie tekening van wijlen karikaturist Nesten gekregen. © gf

Eddy viert op maandag 27 mei zijn 65ste verjaardag. De pensioengerechtigde leeftijd en dus is het een dag eerder officieel zijn laatste werkdag, na 40 jaar frituren. “Het zal wennen worden. Sommige mensen moesten maar zeggen dat ze een dagschotel wilden en ik wist al wat ik in het frietvet mocht gooien. Ik heb ook verschillende generaties de revue zien passeren. Wie hier als kind ooit stond, komt nu met zijn kroost langs.”

Opvolger gevonden

Aan dat tafereel komt gelukkig nog geen einde. Eddy heeft met Mathias Gunst (40) immers een opvolger gevonden. “Mijn vrouw is van Wakken en zo heb ik indertijd de frituur leren kennen”, zegt hij. “Ik ben van Oostrozebeke afkomstig, maar woon intussen met mijn vrouw en kindjes Lukas (12) en Louis (9) hier niet ver vandaan. Hiervoor heb ik 17 jaar als ergotherapeut in de ouderenzorg gewerkt. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging toen ik toevallig het bordje ‘Te Koop’ aan de frituur van Eddy opmerkte. We raakten aan de praat en daarna was de deal vlug beklonken. Vroeger heb ik al eens als jobstudent in een frituur gewerkt. Als ik nog een carrièreswitch wil maken, moet ik het nu doen. En het is uiteraard fijn dat ik hiermee een nieuw hoofdstuk kan schrijven in deze Dentergemse friethistoriek.”

Grote wijzigingen volgen er niet. “De naam verandert uiteraard naar frituur Mathias”, knipoogt hij. “Het enige wat ik ga verder ga veranderen is dat ik wellicht een picknickbank en wat andere zitplaatsen als terras ga creëren. De heropening is voorzien op maandag 10 juni. Op zaterdag en op zondagmiddag zal de frituur in functie van mijn gezin wel gesloten zijn, maar ter compensatie ben ik elke maandag open. Weinig andere frituren openen die dag, dus ik hoop daar het verschil mee te maken.”

De frituur zal open zijn van 11.30 tot 13.30 uur en van 17.30 tot 21.30 uur in de week. Op zondag van 16.30 tot 21.30 uur. Meer info op de nieuwe Facebookpagina Frituur Mathias.