Emilie zette alles op alles voor de finale van ‘Junior Bake Off Vlaanderen’: “De kippen aten maand lang elke dag taart”

Emilie Vyncke jongleert niet alleen met ingrediënten in de keuken van ‘Junior Bake Off Vlaanderen’. © Play4
Bert Vanden Berghe

Week na week maakte Emilie Vyncke uit Harelbeke indruk in ‘Junior Bake Off Vlaanderen’. In de finale zaterdagavond hoopt ze nog één keer uit te pakken met een van haar befaamde spektakelstukken. Opvallend: Emilie woont samen met haar gezin in Singapore, en bereidde zich voor op haar deelname door élke dag te bakken tijdens de opnamemaand.

Als we Emilie spreken, komt ze net van school, waar ze ook op woensdag een hele dag les hebben. Het systeem verschilt overigens nog meer met dat van ons. “We werken veel projectmatiger. We moeten regelmatig essays schrijven en als een onderwerp aan bod komt in de klas, dan verwachten ze dat we al op voorhand research gedaan hebben. In plaats van met klassen werken ze hier met levels. En daarbinnen zijn ze ook erg prestatiegericht. Het is best pittig, ja.”

Maar er is gelukkig ook tijd voor ontspanning, om te gaan zwemmen of om met vriendinnen naar de mall (groot winkelcentrum, red.) te gaan.

Emilie woont sinds 2,5 jaar in Singapore, nadat het hele gezin met drie kinderen naar daar verkaste. Dat gebeurde op initiatief van vader Peter Vyncke, die als ceo van energiecentralebouwer Vyncke in Harelbeke volop wil inzetten op de groeiende en veelbelovende Aziatische markt. “Als compromis heb ik aan mijn drie kinderen beloofd dat we in de schoolvakanties zoveel mogelijk naar België komen, zodat ze daar nog kunnen aanknopen met hun sociaal leven.”

Realistische cakes

Het was tijdens een kerstvakantie in België dat Emilie een reeks van Junior Bake Off Vlaanderen bingede. “Zonder iets te zeggen, schreef ik mij in”, glimlacht Emilie. “Toen ik klein was, bakte ik al. Eerst waren dat koekjes en cupcakes, sinds een jaar of drie ben ik begonnen met gelaagde cakes en taarten. Ik ben ook gefascineerd door realistisch ogende cakes. Dat is heel tof om te doen.”

Hoewel ze in Singapore woont, bakt ze ook daar regelmatig. “Het is het vierde rijkste land ter wereld, het is erg internationaal, dus je vindt hier werkelijk álles in de supermarkt”, aldus Peter. “Alleen mijn merk van paprikachips niet”, grijnst Emilie. “Ik hou er wel van om te experimenteren met Aziatische ingrediënten en smaken. Maar als ik wil bakken, moeten alle ramen dicht en moet de airco aan staan. Door de hoge vochtigheidsgraad gaat alles veel moeilijker.”

Het gezin van Emilie woont in Singapore.
Het gezin van Emilie woont in Singapore. © GF

Emilie was opgetogen toen ze alle voorrondes succesvol doormaakte, al kwam ze heel goed voorbereid aan de start. “Ik denk dat ik die maand echt élke dag gebakken heb, van ’s morgens tot ’s avonds, dus ook tussen de opnames. Ik wilde niet alleen mijn smaken goed krijgen, maar ik oefende ook om netjes binnen de tijd te blijven. Dat betekende dat er thuis nogal wat taarten passeerden. De kippen hebben er een maand lang elke dag twee of drie gegeten, gok ik. Na een tijdje zagen de eieren blauw van de fondant.” (lacht) “De spektakelstukken wilde ik toch een keer of vijf bakken, voor ik het deed in de tent. De technische proef was minder mijn ding aangezien het enkel technisch uitvoeren was zonder enige eigen creativiteit. Gelukkig telde die veel minder mee in de jurering dan het spektakelstuk.”

Spektakelstuk

“Het moeilijkste? Goh, dat was toch die voorbereiding, soms tot de avond ervoor nog sleutelen aan je concept. Dat er zoveel werk in kruipt, zie je niet op televisie. Maar de opnames zelf waren heel tof. We waren heel goed omringd. We aten ook allemaal samen en er heerste echt een goeie sfeer. Ik droeg elke opname dezelfde schoenen en oorbellen, omdat ik dacht dat het geluk zou brengen. Ik ging ook telkens naar hetzelfde toilet.” (lacht)

Al was het zotste moment naar eigen zeggen de finale. “Je hebt er zo lang voor gewerkt, en maanden naar toe geleefd. Al was ook het moment dat Lieven Scheire langskwam, heel tof. Net als het bezoek van Astrid (Coppens, red.). Hoe het afloopt, kan ze natuurlijk nog niet kwijt, maar het werd wel een onvergetelijke dag voor Emilie. Vooral omdat ze voor haar spektakelstuk de lat erg hoog had gelegd.

Het heeft de zin voor bakken alleen maar aangescherpt. Meer nog: ze stampte de ondernemingszin is duidelijk erfelijk een eigen bedrijfje uit de grond. Zelfs de website van Emiliebakes.be is een eigen ontwerp.

“In Singapore is er een grote Belgische community”, aldus Peter. “Met haar taarten is ze zowat de hofleverancier. In de vakanties maakt ze ook taarten voor Belgische klanten. We zijn heel trots op haar. Ik denk dat ik een bericht heb gestuurd naar echt iederéén die ik ken, elke contactpersoon, elke WhatsAppgroep waar ik in zit. We zijn echt preus lik fjirtig!”

‘Junior Bake Off Vlaanderen de finale’, op zaterdag 25 mei om 20.20 uur op Play4.