Amper 65 jaar oud werd Ignace Crombé. De voormalige Missmaker stond jarenlang in het brandpunt van de Vlaamse media, maar was de voorbije jaren wat naar de achtergrond verdwenen. Een agressieve pancreaskanker werd de Deerlijkenaar fataal.
Dat hij de schaduw van de kerktoren van Lauwe – het dorp aan de rand van Kortrijk waar Ignace Crombé opgroeide – zou ontgroeien, was al tijdens zijn jeugdjaren duidelijk.
Als 9-jarige organiseerde hij al strandspelen voor kinderen in Oostduinkerke, waar hij met zijn ouders met vakantie was. Later werd hij KSA-leider in Lauwe en tijdens zijn studies marketing aan de toenmalige Hantal in Kortrijk was hij sportpreses van studentenclub Mercurius.
Na zijn studies richtte hij de oud-studentenclub Distributeurke op en zijn studentikoze fanfare was beroemd en berucht in heel Vlaanderen. Hij was ook stichter van de SK Zuid-Westers, een overkoepelend orgaan van de regionale studentenclubs, en van de spionkop van WS Lauwe. Die ondernemende lijn trok hij ook in zijn professionele carrière door.
Hij startte zijn loopbaan bij de bekende textielproducent De Witte Lietaer in zijn eigen Lauwe, waar hij verantwoordelijk was voor de public relations en de organisatie van beurzen in binnen- en buitenland. In 1983 hield hij zijn eigen organisatiebureau boven de doopvont: Animô.
Van Miss België naar eigen verkiezing
Begin jaren negentig zette hij zichzelf écht op de kaart. In 1987 had hij de verkiezing van Miss België bijgewoond, een evenement dat in zijn ogen wat stuntelig in elkaar gebokst was. Hij liet zich er fotograferen met winnares Lynn Wesenbeek en stuurde de beelden naar De Streekkrant om zijn naambekendheid in Vlaanderen te laten groeien.
Tijdens Miss België 1987 liet Ignace Crombé zich met winnares Lynn Wesenbeek fotograferen en stuurde die op naar De Streekkrant. Het doel: zijn naambekendheid vergroten. In 1991 startte hij met Miss Belgian Beauty
In 1990 was Crombé opnieuw te gast bij Miss België en dankzij Anne De Baetzelier, die een jaar eerder het kroontje in de wacht sleepte, kon hij toenmalig organisator Cécile Muller overtuigen om hem als co-producent aan te stellen. Daar deed hij zijn eerste ervaring in het misswereldje op, een jaar later lanceerde hij zijn eigen miss-verkiezing: Miss Belgian Beauty.
Een schot in de roos, want de volbloed ondernemer en organisator deed het wereldje op haar grondvesten daveren. Hij bedacht onder andere het meter- en petersysteem voor kandidates, voerde de wildcard in, organiseerde als eerste in Vlaanderen promotours.
Champions League
Rani De Coninck zwaaide als eerste Crombé-miss af, waarna de trein definitief vertrokken was. “De mooiste professionele verwezenlijking van mijn leven”, omschreef Ignace Crombé tijdens een uitgebreid interview met De Krant van West-Vlaanderen, eind juni. “Het was een fenomeen. De eerste verkiezingsshow hield ik in de Cortina in Wevelgem, het jaar nadien stonden de kandidates al op het podium van het Casino in Knokke. Dat was van eerste klasse meteen naar de Champions League, hé.”
“Ik heb ook een pak carrières van winnaressen kunnen helpen lanceren. Onze allereerste Miss was Rani, maar later volgden nog namen als Els Tibau, Zsofi Horvath, Nele Somers en Cynthia Reekmans. Die doen bij veel mensen nog steeds een belletje rinkelen.”
Miss Belgian Beauty bleef tot 2009 een certitude op de missverkiezingskalender, maar de laatste twee jaar kwam Ignace Crombé vooral in negatieve zin in de pers. Uitgelekte liefdesmails naar Miss Belgian Beauty-kandidaten en zijn vechtscheiding met zijn ex-vrouw Myriam Jacques vormden daarvan het triest hoogtepunt.
Organiseren in het bloed
De misswereld keerde hij de rug toe, het organiseren bleef hem in het bloed zitten. Boekingen van artiesten verzorgen, presentaties verzorgen, allerhande evenementen van a tot z in goeie banen leiden en volledig zelfbedachte kindershows in elkaar boksen: het was Ignaces tweede natuur.
De misswereld keerde hij de rug toe, maar het organiseren bleef in het bloed zitten. Het was Crombés tweede natuur
De afgelopen maanden had hij zijn activiteiten wel fors teruggeschroefd. “Kindershows en presentaties doe ik niet meer, net als events organiseren”, zei hij anderhalve maand geleden. “Boekingen van artiesten verzorg ik wel nog. Met spijt in het hart, maar een bewuste keuze.”
“Al wil ik graag nog één keer stevig uitpakken, ten voordele van Kom op tegen Kanker. Een eetfestijn organiseren en de opbrengst integraal wegschenken. Als wederdienst voor de goeie zorgen die ik nu krijg.”
Die mooie ambitie zal hij helaas niet meer in realiteit kunnen omzetten.
Begrafenis zelf geregeld
Privé ging het de man niet altijd even goed voor de wind. Hij was 24 jaar getrouwd met Myriam Jacques, met wie hij één dochter heeft: Stéphanie (30). In 2008 gingen ze uit elkaar en nadien vormde hij zes jaar lang een koppel met Patricia Govaerts, bekend als zangeres Trisha. In 2012 kregen ze samen een dochter: Axelle. In 2015 gingen ze uit elkaar.
Nu had hij opnieuw de liefde gevonden bij de Harelbeekse Nathalie Vanderhaegen (39). “Voor Nathalie en Axelle blijf ik vechten”, klonk het eind juni bij Ignace Crombé. “Zij zijn de belangrijkste personen in mijn leven. Ik wil ook niet dat ze straks, wanneer ik er niet meer ben, voor een berg praktische beslommeringen staan.”
“Zo overweeg ik om mijn eigen uitvaart van a tot z te regelen. Dan ligt alles vast en hoeven ze geen moeilijke beslissingen meer te nemen. Als organisator pur sang wil ik ook dat alles tot in de puntjes geregeld zal zijn. Beschouw het als mijn laatste event.”
Of hoe de geboren organisator tot zijn laatste adem met zijn grootste passies bezig was: zijn familie en zijn vak.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier