West-Vlaamse studenten werken het hardst: recordaantal jongeren verdient bij met vakantiejob
Jobstudenten en de zomervakantie, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Heel wat werkgevers doen vooral in vakantieperiodes een beroep op studenten die een euro willen bijverdienen om de boel draaiende te houden. En dat zijn er elk jaar meer: in 2023 waren er bijna 72.000 West-Vlaamse jongeren aan het werk als jobstudent, een absoluut record.
Dat West-Vlamingen harde werkers zijn, dat wisten we al. Maar die uitspraak geldt blijkbaar niet enkel voor de volwassen bevolking, ook onze jeugd werkt best hard. Vorig jaar telde onze provincie 71.847 studenten die in het weekend en/of in vakanties gingen werken. Dat blijkt uit de jaarstatistieken van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. Verhoudingsgewijs zijn dat er 56 per 100 jongeren tussen 15 en 24 jaar, het hoogste aandeel in heel Vlaanderen. Het is wel zo dat andere provincies ons dreigen in te halen, want het aantal werkende studenten is in West-Vlaanderen in vijf jaar slechts met 8 procent gegroeid, terwijl dat cijfer elders met 12 tot zelfs 17 procent is gestegen. (lees verder onder de grafiek)
De trend is al enkele jaren aan de gang en komt dus niet als een verrassing voor de uitzendkantoren. “Ook onze eigen studies bevestigen deze conclusie. Naar de reden moeten we niet lang zoeken: studenten willen meer budget voor de leuke dingen in het leven: kledij, uitgaan, festivals, reisjes... Om dat allemaal te kunnen bekostigen, ruilen ze graag wat extra vrije tijd in om bij te klussen”, weet Wim Van der Linden, woordvoerder van Randstad. (lees verder onder de grafiek)
Die 71.847 studenten – onder wie iets meer vrouwen dan mannen – oefenden samen 126.479 jobs uit. Heel wat studenten combineren ook verschillende jobs. In totaal presteerden de West-Vlaamse jongeren elk gemiddeld zo’n 215 werkuren aan een gemiddeld loon van 14,41 euro per uur: het laagste bedrag in alle provincies, al zijn de verschillen miniem. Zowel het aantal uren als het loon is in vijf jaar liefst 24 procent gestegen.
Meer verspreid
Ondanks het recordaantal werkende studenten kampen verschillende sectoren met heel wat openstaande vacatures. Vooral de horeca zit met de handen in het haar. “Uitbaters moeten meer studenten aanwerven om de continuïteit te kunnen garanderen, omdat de jeugd – in tegenstelling tot vroeger – geen lange periodes aan een stuk meer wil werken. Ze moeten dus meer volk zoeken dan vroeger om evenveel uren in te vullen en dat is heel moeilijk”, meent Yves Van Moorter van Horeca West-Vlaanderen.
Die uitspraak wordt bevestigd door Van der Linden. “Het klopt dat er enkele verschuivingen merkbaar zijn. Enerzijds is het inderdaad zo dat werkgevers zich flexibeler moeten opstellen: studenten plannen hun jobs tegenwoordig rond hun andere vakantieplannen in plaats van omgekeerd. Daarnaast werken ze niet enkel meer in vakantieperiodes, maar ook tijdens het schooljaar. In het weekend of op lesvrije dagen, een resultaat van het feit dat heel wat studenten geen modeltraject meer volgen en dus vaak meer vrije tijd hebben”, legt de Randstad-woordvoerder uit. (lees verder onder de getuigenis)
Lennert en Staf willen 600 uur blijven werken
In 2023 werd de maximumgrens voor studentenarbeid opgetrokken van 475 uur naar 600 uur per jaar. Dat was een tijdelijke relancemaatregel na de coronacrisis en loopt eind 2024 weer af. Een spijtige zaak, vindt jobstudent Lennert Doolaeghe (20) uit Heuvelland. Op zijn vijftiende begon hij in de vakanties te werken als logistiek medewerker bij een tabaksbedrijf, niet veel later veranderde dat in een weekend- en vakantiejob in twee horecazaken. Sinds hij op studievlak definitief koos voor de zorgsector besloot hij om meteen ook daar zijn diensten aan te bieden.
“Al mijn studentenuren gingen op aan het werken in zes verschillende rusthuizen in de streek. Binnenkort mag ik vast aan de slag in Huize Zonnelied in Ieper, waar ik nu al even studentarbeid verricht”, glimlacht Lennert. “Toen de maximumgrens werd opgetrokken naar 600 uren was ik zeer blij, maar eigenlijk zou je in knelpuntsectoren zoals de zorg onbeperkt moeten kunnen bijklussen. Ik werk graag, maar doe het natuurlijk ook voor de centen. Ik wil financieel van niemand afhankelijk zijn. Het leven is zo duur geworden. Zonder spaargeld wordt het kopen van een huis heel moeilijk voor onze generatie. Als ik een beetje wil genieten van het leven – eens lekker uit eten of nieuwe steden ontdekken – dan heb ik die 600 werkuren zeker nodig. Ik vind het maar niks dat die maximumgrens wordt verlaagd.”
Ook Staf Naert (17) hoopt dat de politiek nog tot inkeer komt. Hij werkte vorig jaar zo goed als elke woensdagnamiddag, zaterdag, feestdag en vakantie in House of Waffles in Brugge. “Sowieso ben ik altijd graag bezig, thuis zitten niksen vind ik niet leuk. Maar ik doe het natuurlijk ook voor het geld. Ik heb een bromfiets gekocht, en al de rest heb ik op mijn spaarrekening gezet. Tot slot helpt het ook wel dat ik leuke collega’s heb”, lacht Staf. Vanaf volgend jaar zal er dus een pak minder centen op zijn rekening komen door de verlaging van de maximumgrens. “Ik moet nu al goed nadenken over de spreiding van mijn werkdagen, zodat ik toekom met mijn uren. Ik denk dat veel jobstudenten teleurgesteld zullen zijn als ze na twee jaar plots 125 uur minder mogen werken.”
Er wordt dus meer gewerkt, maar in kortere periodes, wat sommige werkgevers problemen bezorgt. Vooral de klassieke vakantiejob-sectoren hebben moeite om voldoende volk te verzamelen: de horeca en de retail. Toch zijn dat nog steeds de populairste werkplaatsen: respectievelijk een derde en een kwart van alle werkende studenten verdienen daar een centje bij. Al verliezen ook deze werkgevers terrein.
“Daar zijn twee verklaringen voor. Zoals eerder gezegd werken studenten nu ook veel tijdens het jaar en dat doen ze logischerwijs liever dicht bij huis. Die jobs houden ze dan aan tijdens de vakanties, waar vooral de kusthoreca onder lijdt. Tot slot kiest onze jeugd vaker voor een studentenjob die aansluit bij hun studies, iets wat mogelijk is door de flexibelere wetgeving. Bedrijven kunnen jonge werklustigen heel flexibel inzetten, waardoor meer sectoren dat dus ook effectief doen”, besluit Van der Linden.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier