Pure Gin: Gin uit eigen huis

Vincent Beernaert hoopt dat de gin straks ook zijn weg vindt naar het buitenland. © Ronny Neirinck
Bert Vanden Berghe

Wijnen Beernaert is al bijna 100 jaar een gevestigde waarde in Roeselare. Hun eigen Pure Gin brouwden ze in eigen huis op basis van slechts drie botanicals. “De grote droom is om onze gin te exporteren.”

In 1919 opende de familie Beernaert hun eerste wijnwinkel. Vandaag is Beernaert Import een begrip geworden in de streek dankzij hun expertise. Rond dezelfde periode dat Vincent Beernaert in het bedrijf stapte, nu bijna een kwarteeuw geleden, werd er ook uitgepakt met eigen cocktails.

“Oorspronkelijk was dat ‘t Roeselarenaerke”, aldus Vincent. “Vandaag bestaat dat nog steeds en werd het aanbod alleen maar uitgebreid. Sinds twee jaar hebben we tequila sunrise in een handig formaat. Ook andere likeuren, van cointreau tot limoncello, werden nu ontwikkeld als huismerk.”

Honderdtal gins

Toen de markt van single malts drie jaar geleden plaats moest ruimen voor de gins, sprong Beernaert snel op de kar. “Vandaag hebben onder de honderdtal gins die we aanbieden ook vijf exclusieve Britse gins. Gin blijft het vandaag nog altijd goed doen. Meer nog, we merken dat de champagne vorig jaar flinke klappen heeft gekregen daardoor.”

Voor het brouwen van een gin had Vincent de nodige kennis én het materiaal in huis. “We hebben negen maanden aan het product gewerkt. Uniek is dat de gin verder ‘evolueert’ omdat er jeneverbessen in de fles zitten. Als je ze een tijd laat staan, proef je wel degelijk het verschil.”

Ook opvallend: de ‘huisgin’ bestaat uit slechts drie botanicals: kardemom uit India, koriander uit Marokko en jeneverbes uit Macedonië. De troebele kleur komt doordat de gin slechts één keer gefilterd werd, naar eigen zeggen om de aroma’s zoveel mogelijk te bewaren. Omdat er al een cocktail onder de naam Pure werd uitgebracht, werd op hetzelfde elan doorgegaan en kreeg het de naam Pure Gin.

Eind dit jaar wil Vincent ook een Pure Rum op de markt hebben. Straks wordt de gin door een jury onder handen genomen op het Concours Mondiale de Bruxelles – Spirits Selection. “Ik duim dat het een springplank mag zijn om onze gin te exporteren. Dat is de grote droom.”

Pure Gin: Gin uit eigen huis
© RN

Perfect serve

Pure Gin wordt gebrouwen bij Beernaert Import in Roeselare. De Pure Gin kenmerkt zich door de jeneverbessen die al in de fles aanwezig zijn. De gin wordt het best geserveerd met een klassieke, zachte tonic zoals Indi, met daarbij een heel fijn schijfje sinaasappel of een sinaasappelzeste.

Pure Gin: Gin uit eigen huis

Volg de reeks op www.kw.be/gin

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.