Mean Louie’s Gin: Roadtrip inspireert trio

Martijn Vermeulen en Bjorn De Winter met hun Mean Louie's Gin. Lode Claus ontbreekt op de foto. (Foto LOO)
Bert Vanden Berghe

Drie vrienden wilden een kwalitatieve, toegankelijke en toch goedkope gin op de markt brengen. Daarvoor kozen ze voor een uitzonderlijk procedé, die van de compound gin, waarbij de botanicals niet opnieuw gedistilleerd worden. Per fles gaat een halve euro naar het goede doel.

Bjorn De Winter (29) uit Waregem is investeringsanalist van beroep bij een Gents bedrijf. Hij leerde Lode (29) Claus uit Kruishoutem kennen tijdens zijn studies handelswetenschappen in Gent. Hij was ook al bevriend met Stasegemnaar Martijn Vermeulen (26), supermarktmanager bij Albert Heijn. Het trio ondernam na hun studies een roadtrip in het Middellandse Zeegebied, waar het idee van een eigen gin met zuiderse kruiden ontstond.

Experimenteren

Eenmaal thuis begonnen ze te experimenteren, in de zomer van 2015. Voor de naam, Mean Louie’s Gin, gooiden ze de letters van hun namen bijeen. Voor de kruiden moesten ze niet ver zoeken. Lode is zaakvoerder van Kruiden Claus. Daarbij koos het trio voor de compound techniek: gedistilleerde, neutrale alcohol waar ze kruiden aan toevoegen, zonder die opnieuw te distilleren. Vergelijkbaar met de vroegere Amerikaanse batthub-techniek, waarbij ze hun eigen gin in de badkuip stookten. Een goedkope techniek, overigens.

“De bedoeling was om een gin te laten distilleren, maar vanwege de vele positieve reacties op ons compoundmaceraat was de keuze snel gemaakt. We doen alles zelf, van a tot z. Daardoor zijn we volledig onafhankelijk. Zo blijven kleinschalig en dus ook exclusief. Massaverkoop is niet voor ons. Dat is ook de bedoeling niet. De verkoop gebeurt via ons of de website. Het voornaamste is dat we hem aan een aanvaardbare prijs in de markt kunnen zetten (goedkoper dan 30 euro, red.). Rijk zullen en willen we er niet van worden. We doen dit ook allemaal na onze werkuren, dus zijn we nog niet meteen bezig met een volgend project.”

Maar aangezien het trio een roadtrip naar de Verenigde Staten gepland heeft, weet je maar nooit… Leuk detail: per fles gaat een halve euro naar het goede doel: de Vrienden der Blinden in Koksijde. In juni maakten ze een limited edition voor het opleidingscentrum voor blindengeleidehonden.

Perfect serve

Mean Louie's Gin: Roadtrip inspireert trio

Mean Louie’s Gin bestaat uit tien botanicals, deels vers en deels gedroogd, met onder andere rozemarijn, pink berry en kardemom. Je schenkt hem het best met veel ijs, Fever-Tree Mediterranean. Een klassieke jeneverbes kan, maar technisch heeft de Mean Louie’s geen garnituur nodig, volgens de stokers. Op de website staan enkele recepten.

Mean Louie's Gin: Roadtrip inspireert trio

Ontdek alle West-Vlaamse gins op www.kw.be/gin

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.