Herbalist: Unieke kruidenmix

Peter Vercaemst, van biokruidenproducent Keypharm. © Tom Brinckman
Bert Vanden Berghe

Veel horecazaken of particulieren produceren een eigen gin. Maar Keypharm uit Oostkamp is één van de weinige bedrijven die zich daaraan wagen. De reden hoeven we niet ver te zoeken: met hun bioproducten en kruiden zijn ze al een kwarteeuw vertrouwd met de botanicals.

Het was tijdens een bedrijfsbezoek aan Filliers dat we het idee kregen om een eigen gin te brouwen“, weet Peter Vercaemst van het bedrijf Keypharm uit Oostkamp. Die firma zet in op drie factoren: natuurlijke voedingssupplementen, de zogeheten superfoods die gevriesdroogd tot een poeder zijn verwerkt om zo in smoothies te gebruiken, en essentiële oliën. “Van sommige kruiden hadden ze nog niet gehoord”, glimlacht Peter.

“Alles samen werden zo’n vijftig kruiden toegevoegd, verdeeld over zes distillaties. Zo is er een apart distillaat van mandarijn, eentje van limoen en eentje van superfoods, gaande van goji tot granaatappel. “Het resultaat was beter dan verwacht. We spraken topmensen uit het vak aan om te proeven, zoals Joachim Boudens van Hertog Jan, waar hij ook geserveerd wordt, Manuel Wouters en Claudio Dell’Anno. We waren verheugd dat ook zij de gin erg konden appreciëren. Er werden in samenspraak met hen ook een reeks cocktails uitgewerkt op basis van de gin.

Biomiddelen

Tot onze grote verbazing was de naam The Herbalist nog niet ingenomen. We hebben er maar meteen een patent op genomen voor gans Europa, de States en Canada. Er zijn niet meteen concrete plannen voor ginder, maar zeg nooit nooit. In september komt er iemand vast in dienst om potentiële klanten aan te spreken. Onze hoofdzaak blijft echter onze biomiddelen. Deze gin is een verrassende manier om klanten aan te spreken, omdat bioproducten en kruiden over het algemeen ‘droge’ informatie zijn.”

“Eerder al brachten we al een boek rond Superfoods uit, waar tal van sterrenchefs hun steentje bijdroegen.” Sinds kort heeft het bedrijf ook een knappe trailer aangeschaft, waar mee ze op bedrijfs- en privéfeestjes staan. “We krijgen heel veel positieve reacties, zoals van strandbars in Knokke. We blijven dan ook investeren in onze gin. Want als we iets doen, moét het goed zijn.”

Perfect serve

Herbalist: Unieke kruidenmix

The Herbalist bevat vijftig biologische botanicals, van paardenbloem tot mariadistel, lavendelsalie, groene thee, aardbei en framboos. Je serveert hem het best met de Fever Tree Mediterranean en een takje rabarber. Een schijfje limoen is ook altijd een goede keuze.

Herbalist: Unieke kruidenmix

Ontdek alle West-Vlaamse gins op www.kw.be/gin

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.