Luc Decavel (ACV Zuid-West-Vlaanderen): “Generale repetitie voor 15 december”

Redactie KW

De provinicale staking van vandaag is een generale repetitie voor de nationale staking van 15 december.

Dat zegt Luc Decavel, verbondssecretaris van ACV Zuid-West-Vlaanderen. “Het zuiden van West-Vlaanderen ligt niet plat. Er staan weliswaar heel wat piketten, maar de werkwilligen kunnen aan de slag gaan. Bij veel bedrijven is er ook een goede verstandhouding tussen stakers en de bazen/werkwilligen. Op maandag 15 december, tijdens de nationale staking, willen we er echter ‘de blok op leggen’. Dan moet heel duidelijk worden dat er overal gestaakt wordt.”

ordewoord niet verspreid

Vandaag waren er toch al een aantal grote acties. Zo werd de transportzone LAR door vakbondsmilitanten afgesloten. “Ook in Wevelgem werd de Vlamingstraat afgezet, ook al hebben wij het ordewoord niet verspreid om de industrie- en transportzones in Zuid-West-Vlaanderen lam te leggen. Dat zal eerder het geval zijn binnen twee weken.”

“Opvallend is in elk geval dat de verschillende vakbondsfronten elkaar vinden”, stelt Luc Decavel nog. “Aan piketten zie je het groen, rood én blauw. De vakbonden werken met andere woorden samen, wat een krachtig signaal is. Wel is het zo dat het voor ACV balanceren op een slappe koord is. De band tussen ons en onze vertegenwoordigers bij CD&V is niet gemakkelijk te noemen. ABVV kan in die zin verder gaan: SP.A is in zowel de Vlaamse als federale regering een oppositiepartij.”

gezinshulp

Vandaag is in het hoofdkwartier van ACV Zuid-West-Vlaanderen een stakerscafé ingericht in de eetzaal. “Dat deden we om onze leden te informeren en te sensibiliseren. Ook mensen die in de dienstencheque- of gezinshulpsector werken, konden hier terecht. Zij kunnen namelijk heel moeilijk staken. Iemand die als gezinshulp werkt, kan moeilijk voor de deur van een gezin postvatten. Zij kunnen hier terecht om te overleggen”, besluit Luc Decavel, die al van heel vroeg in de weer was om koffie en croissants naar de ACV-piketten te brengen. “In zulke weersomstandigheden is dit aanwezen.” (AXV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.