Rode Duivels kunnen Peloezefeesten kleur geven in Oostrozebeke: “Duimen voor finaleplaats”

De Peloezefeesten staan helemaal in het teken van de Rode Duivels, als de coronaregels er niet strenger op worden. (foto CLY)
De Peloezefeesten staan helemaal in het teken van de Rode Duivels, als de coronaregels er niet strenger op worden. (foto CLY)
Redactie KW

Voor het tweede jaar op rij hangen de Peloezefeesten door corona aan een zijden draadje. Om er toch nog een feest van te maken, hoopt Oostrozebeke dat de Rode Duivels ver doorstoten op het EK voetbal. Op die manier zou een vertoning op groot scherm nog mogelijk zijn.

Het was Flore Vanluchene (Oostrozebeke.nu), het jongste gemeeteraadslid, die de kat de bel aan bond. Zij pakte uit met de vraag of het gemeentebestuur dan echt geen poging gaat ondernemen om de zomer een feestelijk tintje te geven, want daar snakt iedereen naar en in het bijzonder de jeugd.

Schepen Jonas Van D’Huynslager (Oostrozebeke.nu) pakte meteen kordaat uit: “Ik kan nu al zeggen dat de Peloezefeesten in een ietwat gewijzigde vorm zullen plaatsvinden. Alleen kunnen we nog niet definitief zeggen hoe, want de coronaregels wijzigen dagelijks. Het schepencollege heeft al serieus nagedacht over de komende editie. Enkele zaken blijven, zoals de jaarlijkse boekenverkoop. Die zal niet meer plaatsvinden op de peloeze voor het gemeentehuis, maar in de bib zelf, voor drie dagen. Zo krijgen de boekenfans rustig de tijd om hun keuzes te maken.”

“Het tweede succesvolle onderdeel, de triatlon, moeten we jammer genoeg afgelasten, omdat er bandjes moeten doorgegeven worden en dat mag niet. Heel ingrijpend is dat de Peloezefeesten verhuizen naar het Gemeenteplein en daar is een belangrijke reden voor.

Wij gaan er van uit dat de Rode Duivels spelen in dat weekend en liefst op zaterdag. Op het marktplein zal een groot scherm geïnstalleerd worden en het hele gebeuren zal worden uitgebaat door de SC Oostrozebeke. Daar komt echter heel wat bij kijken. Het hele plein moet dichtgemaakt worden met zeilen, zodat er geen inkijkmogelijkheid is en er geen samenscholingen plaatsvinden. Het spreekt voor zich dat dit een serieuze investering met zich meebrengt, maar we hebben het er voor over. Er zal vermoedelijk plaats zijn op het plein voor 400 man.”

Schrappen

Niet iedereen kon de redenering van schepen Van D’Huynslager volgen. Raadslid Koen Castelein (Inspraak.nu) wil het evenement wegens de grote kosten gewoon afgelasten.

“Corona is nog niet weg, laten we dit gewoon schrappen.” Raadslid Davy Verhulst (Inspraak.nu) had ook nog enkele bedenkingen bij reservaties van het feest. “Wat wanneer er plots grote groepen uit andere gemeenten voor de deur staan? Ik hoop dat de Oostrozebekenaren voorrang zullen krijgen.”

Schepen Jonas stelde het raadslid gerust en verzekerde dat de eigen bevolking eerst aan bod komt. Raadslid Marleen Lefebre (Inspraak.nu) vond het een goed initiatief, want volgens haar is het beter iets aan te bieden op een georganiseerde manier en bovendien zorgt het ook nog voor wat inkomsten voor de meewerkende verenigingen. Ook bij de horecazaken is het voetbal troef.

Bij sportcafé Rik wordt een groot scherm binnen geplaatst en een extra tv met groot scherm buiten op het terras. Er is plaats voor 130 man. Ook in het Scor-café kan zowel binnen als buiten onder de tent van voetbal genoten worden. In volkscafé Vrij Polen wordt ingezet op grote schermen.

(JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier