Patrick Dehem staat al 50 jaar achter de toog in café In De Lustigen Boer in Zandvoorde: “Alles nog op ouderwetse manier”
In café In De Lustigen Boer in het centrum van Zandvoorde staat Patrick Dehem (68) al 50 jaar achter de toog. Om dat jubileum te vieren, nodigt hij al zijn klanten uit. “Voor een relatie had ik een slechte job”, vertelt de vrijgezel.
Wanneer je café In De Lustigen Boer in Zandvoorde binnentreedt, is het alsof de tijd is blijven stilstaan. Geen schreeuwerige muziek, maar de stem van waard Patrick die boven het geroezemoes van de klanten uitkomt. Geen tapinstallatie, alles wordt nog op de ouderwetse manier geschonken. Snacks zijn hier niet te krijgen. Enkel bier, frisdrank en zelfgemaakte picon wordt er geschonken. In De Lustige Boer is al heel zijn leven de biotoop van Patrick Dehem. “Ik ben hier geboren en zal hier wellicht ook sterven, want ik wil café houden zo lang ik kan”, stelt Patrick. “Mijn ouders Albert Dehem en Marie Derudder hadden hier een bakkerij, café en kruidenierswinkel en voor mijn ouders woonde hier Valere Leupe, een oom van mijn moeder. Ik liep eerst school in Zandvoorde en later in Komen om mijn Frans te leren. Daarna studeerde ik aan de bakkersschool in Roeselare met een leercontract bij mijn vader. Bakker worden was niet mijn keuze, maar in die tijd waren het de ouders die beslisten. Vader was bakker, dus ik ook.”
Noodlot
Op 18-jarige leeftijd sloeg het noodlot echter toe. Patrick verloor zijn moeder aan borstkanker en zijn vader aan leverkanker. Zo stond hij er helemaal alleen voor om drie banen – bakker, caféhouder en winkelier – uit te oefenen. In het begin kwam een tante een handje toesteken. Maar toen ook zij overleed, moest Patrick ingrijpen. “Als ik op broodronde was in Zandvoorde en Geluveld moest ik noodgedwongen de winkel sluiten. Zo begon de winkel steeds minder te draaien en raakten producten over de bewaringsgrens. Zo liet ik als eerste de winkel vallen. Ook met het brood ging het van kwaad naar erger. Er was de opkomst van de supermarkten en steeds meer mensen begonnen zelf brood te bakken. Zo stopte ik ook met de bakkerij. En eerlijk gezegd, van de drie jobs die ik deed, is alleen caféhouder overgebleven. Dat doe ik ook het liefst. Ik ben graag onder de mensen. Er wordt gediscussieerd over kleine en grote zaken. Je kunt mijn café vergelijken met Het klein café aan de haven van Vader Abraham, maar met het verschil dat Zandvoorde geen haven heeft”, lacht Patrick. In de loop der jaren heeft Patrick niet veel aan het café veranderd, enkel het atelier werd omgebouwd tot zaaltje. Over zijn klanten kan hij zeker niet klagen. Wie in Zandvoorde café In De Lustige Boer binnenstapt, zit nooit alleen. Veel fietsers houden er halt voor een verfrissing of om naar het toilet te gaan. De meeste klanten zijn van buiten Zandvoorde. Ook veel Franstaligen vinden de weg. Café In De Lustigen Boer is ook bekend vanop televisie. Zo verscheen Patrick op het scherm in het VRT-programma Afrit 9 toen hij als warme bakker een oproep deed naar een warme vrouw. Die warme vrouw is er echter nooit gekomen, want Patrick is vrijgezel. “Ik had voor een vrouw twee slechte banen”, lacht hij. “Wie wil nu trouwen met een cafébaas en met een bakker die altijd vroeg naar bed moet? Een warme vrouw is er niet gekomen.” Later verscheen hij ook nog op de Nederlandse televisie in het programma Spijkers. In die uitzending werd het café beschreven als een praatcafé, al werd er tijdens de opnames geen woord gezegd. Ook kwam hij nog op tv als de Beste Bakker van Vlaanderen.
Groot feest
Om 50 jaar café te vieren, nodigt Patrick al zijn klanten uit op zondag 29 september. Er is keuze tussen stoofvlees, vol-au-vent en balletjes in tomatensaus met frietjes en een gratis drankje. In de namiddag speelt een orkestje. Dit wordt nog eens overgedaan op de dag van de gemeenteraadverkiezingen op zondag 13 oktober. Dan kan er gesmuld worden van halve kip met kroketjes en appelmoes en een gratis drankje. Er is dan ook een orkest in de namiddag. Dat is een gratis traktaat van Patrick voor zijn klanten. “Ik heb een overeenkomst met de traiteur en er moet niet ingeschreven worden. Je moet alleen langskomen en de voetjes onder tafel schuiven”, besluit hij.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier