B&B van Iepers koppel krijgt vermelding in New York Times: “Heel mooie erkenning”

Dirk Demeulenaere en Inge Hoebeeck in B&B Neptune. © gf
Anton Peene Reporter

In het Zuid-Franse gehucht Le Somail bevindt zich een B&B die wordt uitgebaat door het Iepers koppel Dirk Demeulenaere en Inge Hoebeeck. Zij ruilden acht jaar geleden hun drukke leven in de Westhoek in voor een nieuw avontuur aan het rustige Canal du Midi. Hun B&B valt duidelijk in de smaak, want enkele weken geleden kregen ze een opvallende vermelding in The New York Times.

Dirk en Inge worden dit jaar allebei 60. Ze hebben drie kinderen: Bram (36), Lowie (34) en Pippa (32). “Ik ben een echte Ieperling, terwijl mijn vrouw afkomstig is van Aalst”, schetst Dirk. “We zijn elkaar in Gent tegengekomen tijdens het studentenleven. We nestelden ons in de Groenestraat in Sint-Jan en ik werkte 30 jaar in de banksector. Mijn vrouw was actief in de bibliotheek van Ieper. We hadden een buitenverblijf in het midden van Frankrijk, maar er was altijd wel iets. Ik wilde nog eens zorgeloos op reis gaan en boekte in 2012 een reis naar Gruissan. Mijn vrouw had toen het boek ‘1.000 plaatsen in Frankrijk die je zeker moet bezocht hebben’ mee op reis. Een van die plekken was de antieke boekenwinkel in Le Somail.”

“Onze droom was om ooit een B&B te openen. Toen we in Le Somail aankwamen, zagen we per toeval B&B Neptune. Op dat moment was de B&B niet te koop, maar we waren wel al verliefd op het pand. Het was een coup de foudre. In 2015 zag Inge op internet dat het te koop kwam. Op dat moment studeerde onze jongste af en dus leek het ons qua timing ideaal om onze droom waar te maken. De verkoper was een Bruggeling, die uiteindelijk ons huis in Sint-Jan kocht.”

Vijf kamers

B&B Neptune telt vijf kamers en ligt aan het Canal du Midi. Dat kanaal is 250 kilometer lang en het verbindt de steden Sète en Toulouse. “Vanuit Ieper is het 1.050 kilometer. Narbonne is de dichtste stad op 13 kilometer, ook Carcassonne en Béziers liggen op minder dan 50 kilometer. Het is een fantastische streek. Er beweegt wel iets, maar het is geen massatoerisme zoals aan de Côte d’Azur. Le Somail telt ongeveer 1.000 inwoners, met een viertal restaurants op minder dan een minuut wandelen.”

Een foto vanuit de B&B van Dirk en Inge.
Een foto vanuit de B&B van Dirk en Inge. © gf

Ze zijn open van begin maart tot begin november. “Daarna sluit het Canal ook effectief. Van half december tot half januari heropenen we even, want dan komen Fransen de feestdagen vieren met hun families. Daarna volgt er een tweede sluitingsperiode tot begin maart. De voorbije acht jaar maakte we van de sluiting gebruik om alles te renoveren. Het is een oud herenhuis van een wijnhandelaar uit 1870. De volgende sluitingsperiode is het tijd om eens deftig vakantie te nemen. In januari gaan we naar Maleisië, waar onze oudste zoon woont en werkt, en in het huwelijksbootje zal stappen met de voormalige Miss Maleisië.”

“Voor onze reis naar Maleisië gaan we eerst nog enkele dagen in de Westhoek doorbrengen met vrienden en familie. Anders keren we niet zoveel meer terug, enkel voor dringende zaken. Zo was er recent de uitvaart van mijn moeder en enkele weken later van een van mijn beste vrienden. Onze Ieperse vrienden komen vooral bij ons op bezoek. We hebben dan ook meer tijd voor elkaar. Ieper zal wel altijd een speciale plek hebben. Er hangen foto’s van de Lakenhallen en de Menenpoort in onze B&B.” Dirk en Inge verwelkomen gasten van over de hele wereld. “Voor veel fietsers zijn wij een ideale tussenstop in hun fietsroute langs het kanaal. Mensen uit alle hoeken van de wereld zijn hier al komen overnachten. Onlangs was er het bezoek van Will Fleeson. Dat is een oorlogsjournalist van The New York Times die een fietsreis ondernam. Hij schreef een reisverslag en had het hier zo naar zijn zin dat hij ons vernoemde in zijn verslag. Dat is een hele mooie erkenning. Eerder werden we ook al aanbevolen door een groot reisbureau in het Australische Melbourne.”

Dosis pech

Dirk beleeft een droom, maar kende ook zijn dosis pech de voorbije jaren. “Na een kleine operatie aan mijn vinger liep ik de ziekenhuisbacterie op. Vier jaar geleden kwam daar hersenvliesontsteking bij. Ik was bijna volledig verlamd en ik moest zes maanden revalideren. Dat zorgde voor een verlaagde bloeddruk, waardoor ik op een ochtend bij het opstaan mijn bewustzijn verloor. Ik viel op de hoek van het bed en brak mijn dijbeen. Alsof dat nog niet genoeg was, liep ik nog covid op in het ziekenhuis. Nu is het allemaal in orde en probeer ik zoveel mogelijk te genieten.”

Meer info: chambresleneptune.com.