Balta perkt productie tapijt drastisch in: 295 medewerkers verliezen baan

De contracten van 295 medewerkers zouden gefaseerd beëindigd worden. © SANDRO DELAERE BELGA
Redactie KW

Tapijtproducent Balta kondigde aan dat het de productie van kamerbreed tapijt op de site in Sint-Baafs-Vijve drastisch wil inperken. “Die afdeling van in het West-Vlaams gezegd ‘tapis plain’ verhuist naar het overkoepelende bedrijf Victoria in het Verenigd Koninkrijk. De productie van de losse tapijten blijft wel in Sint-Baafs-Vijve en daar zullen we blijven in investeren”, vertelt directeur Marc Dessein. Door die verhuis zullen er wellicht 295 werknemers ontslagen worden.

Productie naar Verenigd Koninkrijk

In 2021 werd tapijtproducent Balta voor een groot deel overgenomen door het Britse Victoria. De komende 6 à 9 maanden zal de productieafdeling van het kamerbreed tapijt, ook wel gekend in West-Vlaanderen als ‘tapis plain’ verhuizen naar de fabrieken in het Verenigd Koninkrijk. “Er zijn verschillende redenen voor die verhuis, zoals de moeilijke economische situatie vandaag met exponentieel stijgende loonkosten en ook het onstabiele energiebeleid.”

“De productie van tapis plein in Sint-Baafs-Vijve is op vijf jaar tijd gezakt van 35 naar 15 miljoen m²”

Maar ook de vraag naar tapis plein in Europa blijft dalen. “De afgelopen vijf jaar is die productie van kamerbreed tapijt in Sint-Baafs-Vijve gezakt van 35 miljoen m² naar nog maar 15 miljoen m². En het tapis plein dat dan hier geproduceerd werd, werd toch geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk, omdat zij onze hoofdmarkt zijn daarvoor. Hier verkoopt het bijna niet meer. Daardoor is een rendabele productie van kamerbreed tapijt in België onmogelijk geworden. Volgens die plannen zullen wij 295 medewerkers moeten ontslaan.”

Productie losse tapijten blijft

De andere productieafdeling van tapijten van Balta blijft wel in de vestiging in Sint-Baafs-Vijve. “De tuftactiviteit van de tapijten, het afwerken van de losse tapijten en de garenactiviteiten blijven in Wielsbeke. Ook de plannen om 14 miljoen euro te investeren in deze afdeling, die al dateren van voor het nieuws van de ontslagen, blijven doorgaan.”

Sommigen denken “het is nu al de tweede vestiging die sluit, wanneer volgt dan de derde?”. Maar ik kan verzeker hen dat er een derde deel zal zijn. Nu gaan we ons focussen op het verderbouwen aan de toekomst. Als de hele verhuisoperatie naar het VK in orde zal zijn zullen er in België nog 1.050 werknemers aan de slag zijn onder de Victoriakoepel. 660 mensen zullen nog werken in Sint-Baafs-Vijve en een 150-tal daarvan zullen overgekomen zijn van de afdeling in Avelgem, die we vorig jaar sloten”, benadrukt Dessein.

Sociaal overleg

Balta benadrukt dat het op dit moment nog om een intentie gaat en dat het de ambitie heeft om iedereen zo snel mogelijk duidelijkheid te bieden. “Bij Balta hechten we veel belang aan een constructieve dialoog met de sociale partners. We zullen daarom het sociaal overleg bij elke stap in dit proces zo goed en correct mogelijk laten verlopen”, verzekert Marc Dessein, Managing Director balta rugs.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier