Balta Industries sluit site in Avelgem, zo’n 240 arbeidsplaatsen bedreigd

Ongeveer de helft van de getroffen vestiging in Avelgem kan in Sint-Baafs-Vijve en Sint-Eloois-Vijve aan de slag. © BELGA

Tapijtfabrikant Balta Rugs, die in april door het West-Vlaamse tapijtenbedrijf Balta verkocht werd aan het Britse bedrijf Victoria, wil zijn vestiging in Avelgem sluiten. Er werken 401 arbeiders en 85 bedienden.

De sluiting van de Avelgemse vestiging werd bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad. Als reden voor de sluiting verwijst het bedrijf naar de moeilijke economische context, met structureel oplopende kosten die vooral de garenafdeling treffen. Een deel van de activiteiten zou verhuizen naar de andere Belgische vestigingen (Sint-Baafs-Vijve en Sint-Eloois-Vijve), een ander deel wil Balta Rugs onderbrengen in Turkije.

Ongeveer de helft van de medewerkers in de vestiging in Avelgem zou aan de slag kunnen blijven bij Balta Rugs in de vestigingen in Sint-Baafs-Vijve en Sint-Eloois-Vijve.

Bijkomende investeringen

Balta Rugs kondigt tegelijk een investering aan van 14 miljoen euro om de logistieke capaciteit in Sint-Baafs-Vijve te vergroten en te moderniseren. De vestiging moet uitgroeien tot het centrale distributiecentrum van Balta Rugs in Europa. Daarnaast zouden er bijkomende investeringen gepland zijn in de bestaande vestiging in Turkije.

Balta Rugs benadrukt in een persbericht dat het blijft geloven in de productie van garens en tapijten in België, geconcentreerd op twee vestigingen in plaats van drie. “Met deze ingrepen kunnen we de slagkracht van onze divisie verbeteren en de toekomst van onze activiteiten in België alle kansen geven”, zegt Marc Dessein, CEO van Balta Rugs.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.