“Alles huisgemaakt en elke euro in de zaak”

Claire en Véronique van Alfons Koffie & Lunch in de Nieuwpoortlaan 10 De Panne. (Foto MVO) © Myriam Van den Putte
Redactie KW

Nog geen zes maanden is hun zaak open, maar nu al mogen ze trots zijn op een vast cliënteel, met veel tweedeverblijvers die hun gezonde en creatieve gerechten waarderen. Namen als vegan cheesecake, haardvuurthee, pumpkin spice latte… klinken alvast aanlokkelijk.

Dit artikel maakt deel uit van ons Dossier Horeca in West-Vlaanderen.

Drie generaties lang was op dit adres de familiale schoenenzaak. Na 30 jaar zocht Véronique een nieuwe uitdaging.

“Mijn dochter Claire zocht al langer een pand met een tuintje en wilde van haar kookpassie haar beroep maken, maar alleen als we het samen zouden doen.”

“We hebben alles verbouwd. Ik volgde een theecursus, samen volgden we een barista-opleiding en we zullen ons altijd blijven bijscholen.”

“Doelbewust doen we alles zelf: afwassen, poetsen, alles is huisgemaakt en elke euro steken we in de zaak.”

“Je eigen baas zijn is onbetaalbaar, wij beslissen zelf wat er op het menu komt”

Claire vult aan: “Het is keihard werken, maar de 12 uur die we bezig zijn, vliegen voorbij. Ik heb mijn diploma hotelschool en volgde avondschool patisserie, want ik wilde niet afhankelijk zijn van een kok.”

“Samen met mama beslis ik wat er op het menu komt, je eigen baas zijn is onbetaalbaar. Ik geef mijn ogen overal de kost, lees veel over voeding en nieuwe trends en probeer graag originele seizoensgebonden recepten uit.”

“Toch zijn we voorzichtig: we willen geen grote stocks. Als iets niet aanslaat, halen we het van de kaart. Goede kwaliteit vinden we heel belangrijk: we kopen bij een lokale groenteleverancier en zijn erg streng voor onszelf. Alles moet perfect zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.