Zaterdagavond 6 mei was de Grote Markt van Veurne het toneel voor een twee uur durende taptoe
De taptoe werd gepresenteerd door zes schitterende fanfares en showkorpsen in een regie van Jurrie Delporte. Om 19 uur luidde de stormklok van de Sint-Niklaaskerk en kondigde de Veurnse Belleman Joris Goens op zijn eigen aparte manier, gekruid met de nodige kwinkslagen, elke aantredende groep aan. De oorspronkelijke bedoeling van een ‘taptoe’ had vandaag net het omgekeerde effect. Het militaire trompetsignaal was ooit bedoeld om de soldaten aan te manen dat ze zich van de kroeg naar de kazerne moesten reppen en dat de kroegbaas de ‘tap toe’ moest draaien. Zaterdagavond moesten de kroegbazen op de Grote Markt de tapkranen echter zo ver mogelijk opendraaien, want niet alleen de tribunes, maar ook alle terrasjes zaten afgeladen vol.
Na de openingstrompetsolo verraadden de groene uniformen en de eerste muzieknoten dat de Koninklijke Fanfare ‘Houthemnoare Blyft Te Goare’ in aantocht was. Via het Heldenplein, onder de historische boog, zette het korps van de Veurnse deelgemeente er flink de pas in om halt te houden voor de tribune van de burgemeester en schepenen.
Regisseur Jurrie Delporte lette erop dat de timing van zijn draaiboek strikt werd gerespecteerd en zorgde ervoor dat zijn jonge groep Koksijdse slagwerkers, Jong El Fuerte, stipt op tijd het plein marcheerde, waarbij de allerkleinsten meteen de show stalen. De blauwe mutsjes ruimden plaats voor de zwarte hoge hoeden met pluim en de rode jassen van het Oostendse showkorps Willen is Kunnen. Deze groep gaf een modern muzikaal totaalspektakel ten beste, doorspekt met een flinke scheut humor. De strakke drumline werd bijgestaan door een uitgebalanceerde brass-sectie en een compleet percussie-instrumentarium.
De Flemish Caledonian Pipes and Drums uit Gent lieten zoals altijd het publiek in het ongewisse over wat zij onder hun Schotse tartanrokjes dragen, maar het ging zaterdagavond vooral over de indrukwekkende klanken die ze uit hun doedelzak toverden. Het tromgeroffel van het team uitgedost in zwart gala-uniform met witte kepies, mouwstukken en beenkappen, liet er geen twijfel over bestaan dat showkorps El Fuerte voor het volgende spektakel zou zorgen. De showband hield het voltallige publiek in de ban met zijn unieke combinatie van lyra en slagwerk.
Waardige afsluiter was het Royal Fasam Orchestra uit het Henegouwse dorpje Le Bizet, dat op een boogscheut van Ploegsteert ligt. Fasam, dat al bestaat sinds 1904, staat voor ‘Fanfare Saint-André et Majorettes’. Hoewel de majorettes het al verschillende jaren hebben laten afweten, maakten de koperblazers met hun eigen show genoeg indruk op het publiek. Stipt om 21 uur kondigde de Belleman de grote finale aan, gedirigeerd door Annelien Jonckheere van de Houtemse fanfare, waarna alle korpsen een voor een aftraden na iedereen plechtig te hebben gegroet.
(MVO)
Muziek
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier