Eén dag voor de officiële opening van het street art festival ‘The Crystal Ship’ in Oostende, wordt nog geschilderd en geairbrusht tegen de sterren op. Zondag, moet alles klaar zijn.
Zowat 20 straatartiesten nemen aan de eerste editie van ‘The Crystal Ship’ deel. De Antwerpenaar Locatelli en compagnon Smates zijn al 4 dagen bezig in de Blauwkasteelstraat. Zij ontwerpen er een leeuw die zich ontfermt over een hertenjong tussen zijn voorpoten. Locatelli: “Normaal hadden we een jachttafereel in gedachten met een leeuw die een vis verscheurt, maar na overleg met de bewoners van het huis en de curator schakelden we terug naar een minder bloeddorstig afbeelding. Hoe dan ook: we zijn enthousiast over dit artistieke evenement: we krijgen alle mogelijke steun tot en met een hoogtewerker toe en al worden we er niet rijk mee, we zijn vereerd dat we mogen deelnemen.”
Tussen het Stefanieplein en de Koninklijke Stallingen aan de Koninginnelaan treffen we bij het werk van de in Duitsland wonende Pool 1010 een vriendengroepje. Ze genieten van de abstract optische illusie met concentrische kleurlagen die diepte oproept. “Ja, we zijn speciaal naar Oostende afgezakt om een aantal kunstwerken te zien. Tot nu toe was het zeker al de moeite”, vindt Ruisledenaar William Coppens. Zijn vrouw Marleen De Clercq beaamt zijn appreciatie. Jo De Ketelaere uit Aarsele bij Tielt vindt dit concept een ideale manier om de minder bekende hoekjes van de kuststad beter te leren kennen. “Anders blijf je toch maar hangen op de dijk of in de Kapellestraat“, zegt ze. En Tonny Vermeersch en Miek Wouters zijn zot van de kleine bureaucratische mannetjes die de Spaanse kunstenaar Isaac Cordal op de meest verrassende plekken in Oostende asiel verleend heeft. “Je moet ze echt gaan zoeken in het straatbeeld, maar iedere keer als je er eentje vindt, ben je zo blij als een kind dat een paasei gevonden heeft.”
Zo blij als een kind dat een paasei gevonden heeft
Op het Achturenplein, het epicentrum van dit festival, heeft de Argentijn Elian een grijs hoekhuis met geometrische figuren in primaire kleuren aangekleed. Het is het eerste werk dat het Oostendse koppel Ronny Bogaert en Annie Makelberge zien, want ze zijn pas gestart met hun verkenningsronde. “Gisteren bij het fietsen heb ik al even het reusachtig grote werk van Fintan Magee aan de Guldensporenlaan 2 gezien”, zegt hij. Op de zijgevel van een flatgebouw van de Nieuwe Stad droomt een jonge vrouw weg bij haar eigen spiegelbeeld in het water. “Ook Annie is vol lof over het initiatief: “Ik zou Oostende voor geen enkele andere stad willen ruilen; hier is toch altijd wat te doen.”
Dat street art meer is dan de graffitispuiten bewijzen ook Ella &Pitr uit het Franse Saint-Etienne die op de ruime parking op de oosteroever een 14.000 m² schilderij op het asfalt hebben uitgestreken. Dit werk is alleen van op het nabijgelegen 14 verdiepingen hoge flatgebouw of van op de vuurtoren volledig te zien.
De Belgische kunstenaar Jaune laat op gevels en muurpartijen zijn humoristische vuilnismannetjes achter. En Pol Cosmo doet hetzelfde met zijn insecten. De Gentse kunstenaar Noir werkte een zijgevel van het stadhuis in ‘t zwart af. En wist toen kennelijk hoe laat het was. De aangekondigde Herr Seele dook tot vandaag nop niet op. Morgenmiddag wordt Thez Crystal Ship plechtig gedoopt op het Achturenplein en wordt zij over 2 jaar opnieuw in haar thuishaven verwacht voor de volgende editie.
(ML)
Beeldende kunst
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier