Kamagurka ontwerpt robot die moppen vertelt voor Noordbrabants Museum

© copyright Marc Bolsius
Redactie KW

De robot, ontworpen door Kamagurka en gebouwd door Het Noordbrabants Museum, vertelt na een druk op een van de acht knoppen een grap in diverse genres: van ‘oude mop’ en ‘schuine mop’ tot ‘fijne humor’ en ‘poëzie’. Ook projecteert de robot tekeningen op de muur en print hij dagelijks de productie aan tekeningen van Kamagurka uit.

Van 28 juli t/m 28 oktober is in Het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch de tentoonstelling Kamagurkistan. Voorbij de grenzen van de ernst te zien. De tentoonstelling toont hoogtepunten uit het oeuvre van Kamagurka. Van de eerste tekening die hij op achtjarige leeftijd maakte tot de cartoon die hij ‘s ochtends voor het NRC Handelsblad tekende. Naast de cartoons zijn ook zijn schilderijen, ruimtelijke objecten, theater- en televisieoptredens te zien. In het door Kamagurka geschapen land Kamagurkistan draait alles om humor.

In de tentoonstelling wordt het publiek uitgedaagd om samen met Kamagurka de grenzen van de ernst te verkennen. Na het passeren van de grenspost van Kamagurkistan, met een visumstempel op zak, stappen bezoekers in het land van Kamagurka. Als een ware reisleider laat Kamagurka hen kennismaken met zijn creatieve brein en absurde kijk op de wereld. Door middel van een zelf ingesproken audiotour gidst hij de bezoekers door onbekende gebieden. En voor vertrek sturen bezoekers nog een ansichtkaart naar huis.

Kamagurka ontwerpt robot die moppen vertelt voor Noordbrabants Museum
© copyright Marc Bolsius

De tentoonstelling Kamagurkistan toont ruim 50 jaar aan cartoons, schilderijen, ruimtelijke objecten en filmpjes van performances van Kamagurka. De samenstellers van de tentoonstelling hebben kunnen putten uit het enorme archief van Kamagurka, dat een unieke selectie opleverde. Naast één van de grootste Belgische cartoonisten van zijn tijd, is Kamagurka ook succesvol als schilder en maker van ruimtelijke objecten. Humor is de kern van Kamagurka’s oeuvre en is verbonden met hoe hij in het leven staat, wat hij waarneemt in zijn omgeving en wat hem inspireert. NRC Handelsblad hoofdredacteur Peter Vandermeersch zegt over Kamagurka: “Kama is het Vlaamse van Bruegel, het wellustige van Rubens en het Surrealistische van Magritte. En Kama is ook Luc, een bijzonder zachtzinnige man”.

De tentoonstelling toont niet alleen de bekende cartoons van antihelden Bert en Bobje, Raketman en Cowboy Henk (met Herr Seele), maar ook werk dat Kamagurka maakte op de kunstacademie, underground cartoons én dummy’s van zijn zelf uitgegeven humoristische cartoonbundels. Topstuk is de eerste cartoon van Bert Vanderslagmulders uit 1977. Naast de cartoons krijgen de bezoekers Kamagurka’s kleurrijke schilderijen, tekeningen en zeefdrukken te zien, waarin hij refereert aan bekende kunstwerken, kunstenaars en andere zaken. Ook de iconische spiegelei-schilderijen en beelden ontbreken niet. Het centrale middelpunt van de tentoonstelling is de Kamarobot. Kamagurka ontwierp deze speciaal voor Kamagurkistan als verlengstuk van zichzelf. Met de nieuwe tekeningen die de robot dagelijks print wordt de tentoonstelling continu geactualiseerd.