Tilde Vandenbroucke en Bart Deceuninck sloegen de handen in elkaar en ontwikkelden samen twee podcast thrillerwandelingen die zich afspelen in provinciedomeinen Wallemote en Sterrebos. “Niet voor watjes”, was een van de commentaren.
Tilde Vandenbroucke en Bart Deceuninck tekenden de wandelingen uit op vraag van de provincie West-Vlaanderen en Stad-Land-Schap ‘t West-Vlaamse Hart en dit in het kader van de staycation 2020. De wandelingen worden nu nog eens extra in de verf gezet met de herfstvakantie in aantocht.
Hoe kennen jullie elkaar?
Tilde en Bart: “We groeiden op in Izegem, gingen naar Jeugdhuis ‘t JOC en zaten in Gent op kot in hetzelfde gebouw. Het is vooral in Gent dat we elkaar beter leerden kennen.”
Hoe werd de samenwerking geboren?
Tilde: “Bart had net een luisterverhaal voor kinderen gemaakt. Hij stuurde dat door voor feedback naar mij. Net op dat moment kwam het telefoontje met de vraag om de podcasts te maken… Zelf ben ik een verteller, maar ik weet dat Bart ook al jaren verhalen maakt. We besloten de krachten te bundelen en zijn eerst en vooral de geschiedenis van beide domeinen gaan uitpluizen. Niet dat we de historiek willen vertellen, maar we konden wel authentieke elementen gebruiken om de verhalen mee op te smukken.”
De verhalen zijn bedoeld voor iedereen die jong van hart is. Maar jullie kregen ook hulp van getalenteerde jongeren.
Bart: “De vertelstem is die van Tilde, maar er komen ook heel wat personages in voor. Die stemmen lieten we inspreken door leerlingen van de afdeling Woord van STAP Roeselare en Art’Iz Izegem. Die gasten deden dat met verve. En zelf zorgde ik er voor het geluid. Van de achtergrondmuziek tot alle geluiden, zoals voetstappen en weerwolven, die ervoor zorgen dat het verhaal haast levensecht wordt, alsof je er midden in zit. Alles werd ook netjes afgemixt in de studio’s van Closed Sessions uit Roeselare.”
Een podcast maken is ook totaal iets anders dan vertellen voor een publiek.
Tilde: “Klopt. Ook al is het verhaal hetzelfde, bij elke vertelsessie is het toch iets anders. Het publiek speelt immers ook een rol. De podcast is dus telkens hetzelfde verhaal, al beleeft iedereen dat natuurlijk op zijn of haar eigen manier. De podcasts zijn al een tijdje beschikbaar, we kregen ook al wat reacties. Bijvoorbeeld dat het niet voor watjes is. (lacht) Maar het gaat dan ook om thrillerverhalen. Via de podcast word je via zes fragmenten door het domein geloodst.”
Hoe kun je de wandeling doen?
Bart en Tilde: “Via Spotify en Soundcloud kun je kun je de podcast downloaden, dat is overigens gratis. Ons doelpubliek zijn de jongeren dus hebben wat leuke elementen als romantiek, maar het ook het paranormale toegevoegd. We werken twee keer met een vrouwelijk hoofdpersonage. Dat hebben we gedaan omdat we dachten dat de meisjes de jongens wel zouden uitnodigen voor een tochtje door het bos en dat het omgekeerd minder het geval zou zijn.”
Goede verhalen zullen altijd blijven bestaan
“De verhalen hebben ook gemeen dat ze niet eindigen met rozengeur en maneschijn. Je mag rekenen op een uurtje om de podcast helemaal te beluisteren. De verhalen bevatten waarheidsgetrouwe elementen, maar uiteraard ook fictie. Op het einde van beide wandelingen krijg je in een laatste fragment te horen wat ooit echt gebeurd is en wat niet.”
Ideaal voor de herfstvakantie?
Tilde: “Zeker om met je bubbel te doen, veel meer mag op dit moment niet. We kregen ondertussen al positieve commentaren, ook van volwassenen.”
Smaakt deze samenwerking naar meer?
Tilde: “Zeker. Ik heb al een verhaal van Bart ingesproken en zelf heeft hij er – net als ikzelf – nog liggen. Ideaal om nog een podcast van te maken, voor Halloween of kerst.”
Bart: “Tilde heeft een zeer sterke vertelstem. Dat biedt mogelijkheden, ook bijvoorbeeld voor historische rondleidingen door een stad of gemeente. We contacteren ondertussen al toeristische diensten.”
Tilde: “Tijdens de coronaperiode heb ik via mijn website online verteld. Zestig dagen lang heb ik verhalen uit Duizend-en-een-nacht gebracht. Want zeg nu eens eerlijk, wat is er mooier dan een verhaal vertellen?”
Bart: “Mensen hebben altijd al nood gehad aan vertellingen. Vroeger was dat live, later via hoorspelen op de radio, nu kan het via YouTube en podcasts. Maar goede verhalen zullen altijd blijven bestaan.”
Tilde Vandenbroucke p>
Privé p>
Tilde Vandenbroucke (45) is 17 jaar samen met Luc Veracx. Ze zijn de ouders van een dochter Suki (13). Het gezin woont in de Stuivenbergtraat. p>
Opleiding en loopbaan p>
Tilde volgde de lagere school in Kachtem, het middelbaar in Barnum in Roeselare waarna ze aan de Gentse unief Slaviche Talen ging studeren. Ze werkte in de sociale sector, bij Group Intro en WVI. Nu is ze fulltime bezig met haar verteltheater Wonderling. p>
Vrije tijd p>
Verhalen, lezen, film, podcasts, toneel, theater, sporten, musea, reizen, plantaardig koken en eten. p>
Bart Deceuninck p>
Privé p>
Bart Deceuninck (42) is de partner van Barbara De Meyere. Met Pjotr (9), Maya (11) en Thor (13) hebben ze drie kinderen. Bart groeide op in Izegem, maar woont nu in Zingem (Kruisem). p>
Opleiding en loopbaan p>
Studeerde Politieke en Sociale Wetenschappen in Gent. Was vooral aan de slag als beleidsmedewerker. Werkt nu halftijds voor de provincie Oost-Vlaanderen en heeft ook een eigen bedrijfje ‘Woordenzee’ opgericht. p>
Vrije tijd p>
Muziek, speelt piano en gitaar, minivoetbalt in het Gentse. Leest ook veel. En is ook glazenier en fabriceert glas met lood. p>
Pekkerspraat
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier