Nieuwe editie Kunstenfestival Watou is misschien wel de laatste

Redactie KW

Op zaterdag 2 juli gaat de 36ste en misschien wel laatste editie van Kunstenfestival Watou van start. “Vanavond pas wordt op de ministerraad beslist of we ook volgend jaar nog kunnen bestaan. En hoewel de onzekerheid weegt, zijn we er toch in geslaagd om, in mijn ogen, een van de beste edities ooit van te maken”, aldus intendant Jan Moeyaert tijdens de persvoorstelling woensdag.

Jan Moeyaert had symbolisch een blauwe gieter op de tafel voor zich gezet. “Deze gieter is een symbool dat ook in de editie van dit jaar terugkomt, maar heeft ook nog twee andere betekenissen. We zijn momenteel zo fier als een gieter dat we weer een prachtige editie op poten gezet hebben, we zijn trots op wat we al verwezenlijkt hebben, maar misschien zullen we vanavond ook afgaan als een gieter, als zou blijken dat de ministerraad beslist dat dit festival geen subsidies meer verdient. Al hopen we natuurlijk dat dit niet zal gebeuren”, aldus Jan Moeyaert.

Want het is inderdaad de ministerraad die zal beslissen, nadat de vzw Kunst – organisator van onder andere Kunstenfestival Watou, Beaufort en CWRM – van de commissie beeldende kunst een negatief advies kreeg. De vzw ging tegen deze beslissing in beroep, maar kreeg opnieuw nul op het request. “De commissie meent dat wat wij doen te plat is, niet artistiek genoeg, maar de feiten spreken voor zich. In 2006 gaven wij Kati Heck haar eerste grote toonplek in Beaufort02, dit voorjaar kreeg ze een solotentoonstelling in MUKHA. Dus bij ons is het niet artistiek genoeg, maar in MUKHA is het fantastisch? En zo kan ik meerdere voorbeelden geven. Wij doen hier iets waardevols! Alleen richten wij ons niet alleen op de échte kunstkenners, op de elite, maar op iedereen. En dat wordt ons blijkbaar verweten. Kunstenfestival Watou is nu eenmaal een cultuurtoeristisch project, maar het SMAK is dat in mijn ogen ook.”

Beslissing op ministerraad

“Dus zitten we in een fase waarbij we alleen nog door de minister Sven Gatz kunnen worden opgevist. Normaalgezien ging het verdict vorige week woensdag vallen, maar de beslissing werd opnieuw uitgesteld tot vanavond. De ministerraad zal de knoop doorhakken“, aldus een geëmotioneerde Jan Moeyaert, die liet weten dat de vzw heel hard gelobbyed heeft. “Zowel de gemeenteraad van Poperinge, Vlaams minister-president Bourgeois, minister Crevits, Patrick Dewael als minister van Cultuur Sven Gatz zelf hebben laten weten dat ze achter ons project staan. Ik hoop dat dit vanavond ook zal blijken. En zo niet, dan sluiten we af in schoonheid. Deze editie is, in mijn ogen, een van de beste die we al gemaakt hebben”, aldus Jan Moeyaert.

Intendant Jan Moeyaert bij werk van Alex Seton in de Douviehoeve. (Foto Michael Depestele)
Intendant Jan Moeyaert bij werk van Alex Seton in de Douviehoeve. (Foto Michael Depestele)© Michael Depestele

De 36ste editie kreeg als titel ‘over de kracht van mededogen‘. “Een thema dat we in de lente van vorig jaar, in nog overdachte tijden dus, gekozen hebben. We leven in een fantastische wereld, maar er is werk aan. We moeten meer aandacht hebben voor elkaars identiteit, voor elkaars diversiteit. Een eeuw geleden was deze streek het strijdtoneel van de Groote Oorlog, nu, honderd jaar later, blijkt dat we weinig geleerd hebben: overal ter wereld zijn er vuurhaarden, vluchtelingen en daklozen, worden kinderen aan hun lot overgelaten. We moeten met zijn allen meer mededogen en begrip voor elkaar tonen, op alle niveaus: in ons gezin, op ons werk, in ons dorp,… Overal. Pas zo kunnen we groeien.”

In de editie van dit jaar – met als ondertitel Verzamelde Verhalen #8 – staat – nog meer dan anders – het verhaal achter de mens centraal. Op elf locaties kan je werken van een negentigtal kunstenaars en dichters bekijken en beluisteren. Onder hen Jan Vanriet, Leonard Nolens, Yves Velter, Peter Verhelst, Johan Clarysse, Saskia De Coster & Inne Eysermans en Rutger Kopland. De eregalerij in de Douvyhoeve brengt dit jaar een ode aan Patti Smith.

Aan het Kunstenfestival worden traditiegetrouw ook evenementen verbonden: in het weekend vinden minihappenings – van auteurslezingen tot performances – plaats onder de noemer Zomerzinnen. Ook De Muur, waarbij een illustrator of beeldend kunstenaar samen met een schrijver of dichter een uniek maar vluchtig kunstwerk op een muur in het Festivalhuis maakt, is terug. In het Festivalhuis groeit doorheen de tentoonstellingsperiode ook de installatie Ik en de Ikken, waarbij het publiek wordt uitgenodigd om letterlijk een stempel op het festival te drukken.

(SRA)

Kunstenfestival Watou loopt van 2 juli tot en met 4 september, telkens van woensdag tot zondag van 11 tot 19 uur en op feestdagen. Een ticket kost 15 euro op weekend- of feestdagen, 12 euro op weekdagen en 10 euro voor -25-jarigen. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis binnen. www.kunstenfestivalwatou.be