Museum Old Leghem bestaat tien jaar: “Met 25 grote schaalmodellen van oorlogsvliegtuigen staat het goed vol”

Rik Foulon is al dertig jaar gepassioneerd door modelbouwvliegtuigen. © Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Tien jaar nadat Rik Foulon (69) de deuren van Old Leghem opende, zit het oorlogsluchtvaartmuseum in het nieuw. Een schaalmodel van het eerste Belgische oorlogstoestel vlakbij de inkom van het museum moet binnenkort de kers op de taart worden. “Inmiddels staan hier een vijfentwintigtal totaal verschillende oorlogsvliegtuigen. Veel plaats voor extra’s heb ik niet meer. Misschien dat ik het museum wel nog ooit verhuis”, aldus Rik.

Ledegemnaar Rik Foulon is al dertig jaar gepassioneerd door modelbouw vliegtuigen. “Vroeger gingen we met vrienden vaak naar shows van telegeleide vliegtuigjes en vlogen we ook soms zelf. Met de jaren is mijn passie voor mijn hobby enkel maar gegroeid.” Rik was vroeger aan de slag als zelfstandig schrijnwerker, maar geniet inmiddels al een negental jaar van zijn welverdiend pensioen. De Ledegemnaar verkocht zijn zaak en richtte zich volledig op zijn hobby. “Toen ik in het gemeentehuis ging vertellen dat ik een museum, met oorlogsvliegtuigen van uit de periode van de Eerste Wereldoorlog, wou oprichten geloofde men hun oren niet. Maar ik ben blij met het resultaat.”

Eind 2013 opende Rik de deuren van Old Leghem in de Menenstraat in Ledegem. In een zelf gebouwde hangar plaatste hij verschillende oorlogsvliegtuigen. De toestellen zijn quasi allemaal op schaal één derde gemaakt. “De voorbije jaren kregen we heel wat groepen over de vloer. Onder andere bij seniorenverenigingen is een bezoek aan het museum erg populair. Binnenkort staan er opnieuw enkele groepsbezoeken op de kalender. Na een bezoek, waarbij ik hen al gids op sleeptouw neem, kan men in de brasserie genieten van een hapje of een drankje.”

Oorlogstaferelen van Filip Cardoen

Tien jaar na de opening van het museum ziet het museum Old Leghem er helemaal anders uit dan tijdens de beginjaren. “Grafisch ontwerper Filip Cardoen uit Moorslede schilderde voor mij verschillende oorlogstaferelen. Zij prijken inmiddels op verschillende plaatsen in het museum en brengen mee het verhaal van de vliegtuigen die hier staan opgesteld. De afbeeldingen betekenen echt een meerwaarde voor het museum. Door de jaren heen heb ik ook voor extra documentatie gezorgd. Zo kan men, naast het bewonderen van de vijfentwintig vliegtuigen, ook genieten van bijvoorbeeld een stukje film.” Rik verkocht inmiddels al enkele kleinere vliegtuigen, maar ook enkele nieuwe exemplaren kwamen er bij. “Hier staan vliegtuigen uit verschillende landen: Duitse, Franse,.. Ik heb zelf een Russisch staan. Ja, ik ben eigenlijk wel fier op mijn collectie en durf zeggen dat mijn museum nu echt op punt staat.”

Toevallig de plannen gekregen

Momenteel is Rik naar eigen zeggen bezig het bouwen van het voor hem meest speciale exemplaar ooit. “Ik heb veertien maanden werk aan de bouw van het eerste Belgische oorlogstoestel uit 1909. Ik droomde daar al lang van, maar vond de oorspronkelijke plannen niet. Ik was volop aan het zoeken, maar plots kwam er hulp vanuit onverwachte hoek. De bal is aan het rollen gegaan toen een Brusselaar hier toevallig binnenstapte. Ik hoop binnenkort het vliegtuig af te hebben. Het is een uitdaging want het materiaal om het vliegtuig te bouwen kost geld, maar beetje bij beetje kom ik er wel.” Rik weet alvast waar het toestel een plaatsje zal krijgen. “Bij het binnenkomen van het museum zal men onmiddellijk het vliegtuig zien. Het wordt het pronkstuk van mijn collectie, een echte eye-catcher.”

Te klein

Die collectie is zo uitgebreid dat Rik bijna geen plaats meer heeft om extra vliegtuigen of informatie te plaatsen. “Het museum is nu helemaal vernieuwd, maar de beschikbare ruimte is spijtig genoeg te klein. Ik speel dan ook met het idee om alles te verhuizen naar een grotere locatie. Moest ik hier vlakbij een stukje grond kunnen kopen dan kan er daar misschien iets gerealiseerd worden. Dat is echter toekomstmuziek. Nu wil ik eerst en vooral genieten van het moment dat het paradepaardje van mijn collectie af is.”

Meer informatie over het museum van Rik is te vinden via de website www.oldleghem.be

Lees meer over: