IN BEELD 10 baby’s palmen Mu.ZEE in Oostende in

Redactie KW

Mu-zee-um vzw, de Oostendse kunst-educatieve draaischijf nodigde donderdag baby’s en hun (groot)ouders uit voor een allereerste ontdekkingstocht doorheen Mu.ZEE.

Kunst kijken in kruippakje dus. Zo’n 10 baby’s kraaiden erg enthousiast op de uitnodiging en wisten (o)ma of (o)pa ook mee te tronen. Tot vandaag waren baby’s de enige doelgroep waarvoor mu-zee-um nog geen activiteiten had voorzien. Voor kinderen, jongeren, volwassenen en senioren worden al 15 jaar lang cultureel-educatieve labo’s georganiseerd. Ca. 10 deelnemers schreven zich in.

IN BEELD 10 baby's palmen Mu.ZEE in Oostende in

IN BEELD 10 baby's palmen Mu.ZEE in Oostende in

Het mu-zee-um team en gids Hilde nam de baby’s samen met hun ouder(s) mee op een zintuiglijke tocht doorheen Mu.ZEE en het mu-zee-um-atelier. Een primeur voor West-Vlaanderen!

IN BEELD 10 baby's palmen Mu.ZEE in Oostende in

IN BEELD 10 baby's palmen Mu.ZEE in Oostende in

De ukjes, van 10 maanden tot 2,5 jaar, konden experimenteren met kleuren, geuren, materialen, geluiden… Het wel erg jonge grut zorgde twee hoog in mu.ZEE alvast nog meer wervelende beweging tussen de werken van de Belgische kunstschilder Jules Schmalzigaug die naar het voorbeeld van de Italiaanse futuristen ‘snelheid’ op canvas poogde te fixeren. Tot slot mochten Eefje, Willa, Floris, Jack en de anderen zich à la Jackson Pollock uitleven op grote vellen papier, inclusief de belendende vloer en het eigen kruippakje.

IN BEELD 10 baby's palmen Mu.ZEE in Oostende in

Wie cultuur met de spreekwoordelijke paplepel meekrijgt, heeft ook later meer kans om aan cultuur te participeren

IN BEELD 10 baby's palmen Mu.ZEE in Oostende in

“Het idee deden we op in buitenlandse musea en vrijwilligers van mu-zee-um bezochten ook museum-baby-workshops in Liverpool en Stockholm om ideeën op te doen. ondertussen experimenteerden Antwerpse, Gentse en Brusselse musea tijdens Krokuskriebels ook al om baby’s actief te betrekken in hun activiteiten. Straks willen we Labo Mini ook opnemen in ons aanbod.”, zegt coördinator Ewout Vanhoecke. “Museakunnen veel betekenen in de ontwikkeling van kinderen, waarbij de leeftijd van 0 tot 2 jaar cruciaal is. Het museum kan voor het kind een omgeving zijn van sociaal en emotioneel welbevinden. Baby’s en peuters ontdekken de wereld via hun zintuigen: kruipen, ruiken, voelen, luisteren… . Wie cultuur met de spreekwoordelijke paplepel meekrijgt, heeft ook later meer kans om aan cultuur te participeren, zo blijkt uit onderzoek. Met andere woorden: laat baby’s en peuters van nu opgroeien met het museum, en de kans is groot dat zij later terugkomen met hun eigen kinderen. Zij zijn het publiek van morgen.”

(ML)