Dat de West-Vlaamse hardcore punkscene nog volop aan het leven is in onze contreien was deze avond overduidelijk. Na een succesvolle voorstelling eerder vandaag in De Kreun van de nieuwe bijbel “The Story of H-8000 Hardcore”, een 640 pagina’s tellend boek, over het betere en zwaardere genre van de West-Vlaamse muziek uit de periode 1977-1999.
Die voorstelling werd gekoppeld aan een unieke reünieshow van Liar die 25 jaar geleden het levenslicht zag. Verder stonden nog Sektor, Crowsview en xDEVOURx op het programma. Allemaal bands die het gemaakt hebben in het hardcore wereldje en die muziekliefhebbers uit eigen land maar evenwel uit het buitenland aan het werk wilden zien. “The biggest H8000 event in the years” stond er te lezen op de Facebook pagina maar hoorden we ook in de gangen vallen onder de vele bezoekers. Onder die bezoekers zat ook de vriendengroep van Loes, Terre en Jyothy.
“Het is hier eigenlijk een mini Ieperfest. We kennen heel veel mensen in de scène en het is altijd een blij weerzien. We weten dat als we naar een concert gaan we nooit alleen zullen zijn”, vertelt Loes ons. Ook Terre, die de gloriejaren in 1995 heeft meegemaakt, kan het evenement beslist smaken. “Het is niet meer wat het geweest is. De gloriejaren zijn voorbij en een deel van de charmes zijn verdwenen. Vroeger speelde men voor het plezier en waren er meer concerten in iedere uithoek. Vooral in de driehoek Roeselare, Kortrijk en Ieper. Tegenwoordig willen bands voor de fame gaan en dat valt wel te merken tijdens een concert. Gelukkig zijn de echte die-hards er ook nog steeds die het voor het publiek doen. Vandaag gaan we dus puur genieten van de toppers uit de gloriejaren”.
“Tegenwoordig gaan bands voor fame en is er vaak jaloezie onderling. De die-hard bands in het vak zijn helaas aan het verdwijnen”
LIAR laat de vuisten gaan
Klokslag 22 uur. Met een koninklijk deuntje verwelkomd men Liar op het podium en de vuisten (typerend symbool op Hardcore punk concerten) gaan spontaan de lucht in. H-8000 staat voluit vertaald voor Hate-Thousand waarmee men een statement wilde maken tegen de tegenstand en kritiek die de scene te verduren kreeg in de vroegere periode. Die tegenstand is tegenwoordig een stuk verminderd, maar is op een verborgen manier toch nog aanwezig. Van die ‘hate’ was er deze avond niks merkbaar, integendeel. Een uitverkochte zaal, 1500 muziekliefhebbers verenigd, zorgden ervoor dat het concert in stijl kon geopend worden. Zowat elke minuut doken fans het podium op om er daarna al stagediven af te springen. Ook de artiesten gaven het beste van zichzelf en speelden de ene hit na de andere. Fans mochten in hun handjes wrijven, want ze kregen waar ze om vroegen. Een klassevol reünieconcert zoals het hoorde te zijn.
Uw reporter ter plaatse zag een heropleving van de scène zoals die in zijn gloriejaren gekend was. We zijn benieuwd of de bijbel van Hans Verbeke verandering kan brengen in de toekomst. Zien we die gloriejaren in het hardcore scene binnenkort terug heropleven of zal het blijven slibben op een paar verborgen parel concerten in een donker bruine kroeg? Geen mens die daar ooit een antwoord op zal kunnen geven.
(TV)
Muziek
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier