Oostende blijft inzetten op winterevenementen, mét coronamaatregelen

Ook het plaatsen van de lichttunnel in de Adolf Buylstraat is weer gestart. © Peter Maenhoudt
Gillian Lowyck

Deze week werd gestart met de opbouw van Winter in het Park in het Leopoldpark, nog voor de beslissingen van het Overlegcomité bekend waren. Volgens burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) is het de bedoeling dat alle evenementen in Oostende zullen doorgaan de komende eindejaarsperiode, met de nodige maatregelen. “De mensen komen sowieso naar Oostende, zelfs al is er niets open. Het heeft dus geen zin om alles af te gelasten.”

Schaatsen op de vijver, de Lichttunnel, het Huis van de Kerstman… Het zijn ondertussen traditionele elementen van de Oostendse winter geworden. Vorig jaar werd alles noodgedwongen afgelast, vandaag staat alles weer als vanouds op de planning. Of toch nog niet helemaal als voordien: “We wachten nog de maatregelen van het Overlegcomité af, maar het is toch wel zeker de bedoeling dat alles kan doorgaan”, bevestigt burgemeester Bart Tommelein. “Desnoods met bijkomende maatregelen. Maar Winter in het Park, de Lichttunnel in de Adolf Buylstraat… dat zijn allemaal buitenactiviteiten.”

Er wordt wel rekening gehouden met de geldende maatregelen: “Daar zullen we ook onze programmatie op afstemmen”, zegt Tommelein. “Bij de Lichttunnel bijvoorbeeld, zullen we niet aankondigen wanneer er een show gepland staat om mensenmassa’s te vermijden. We willen geen toestanden zoals op het Lichtfestival in Gent. Uiteraard zullen we de maatregelen van het Overlegcomité volgen, maar ik moet wel zeggen dat mensen nu al moeite hebben bij het volgen van de beslissingen van het vorige comité. We hopen dan ook dat de nieuwe richtlijnen makkelijk te handhaven zullen zijn. Want dat legt allemaal een ongelofelijke druk op ons personeel.”

Crowd control

Daarnaast zal de stad tijdens de kerstvakantie opnieuw de crowd control opstarten. “We nemen hiervoor gespecialiseerde firma’s onder de arm, die dit ook tijdens de zomer doen. We hebben ondertussen wel al wat ervaring opgebouwd de voorbije twee jaar. Al zal dat natuurlijk wel extra kosten met zich meebrengen, die niet voorzien waren in de begroting”, merkt Tommelein fijntjes op.

“Kijk, Oostende heeft een aantrekkingskracht op toeristen. We hebben gezien dat mensen blijven komen naar onze stad, zelfs al is er geen enkel restaurant open en is er geen toiletvoorziening. We moeten dus niet flauw doen; het heeft geen zin om alles af te lasten. Op die manier zorg je ook voor spreiding”, geeft Tommelein nog mee.

Op dinsdag 16 november werd al gestart met de opbouw van Winter in het Park. Vanaf 3 december kan je er terecht voor een hapje en drankje in kerstsfeer en schaatsen op het ijs. “We zijn gestart met kleine ingrepen”, vertelt Quinten Goekint van organisator Look I Like. “We wachten de beslissingen van het Overlegcomité niet af omdat we met een zodanig strakke timing zitten voor de opbouw.”

De organisator benadrukt dat het veiligheid en volksgezondheid bij hen altijd al centraal staan. “Wat de maatregelen ook zullen zijn, we zullen in overleg treden met de lokale politie en het bestuur om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen. Natuurlijk zijn we hoopvol, anders zouden we niet aan de voorbereidingen gestart zijn. Hoe wij de maatregelen zien? Een mondmasker buiten en een Covid Safe Ticket voor de indoor activiteiten.”

Winter in het Park opent de deuren op vrijdag 3 december vanaf 12 uur en gaat dicht op zondag 9 januari om 18 uur. Alle openingsuren en info vind je op www.winterinhetpark.be. Voor de schaatspiste gelden andere openingsuren in de kerstvakantie dan erbuiten. Op 25 december en 1 januari open van 14 uur tot minimum 21 uur en maximum 1 uur. Op 24 december en 31 december open van 11 tot 17 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.