Zondag 18 februari zaten liefst 12 ‘krieleniers’, aan het kerkhof van Ruiselede, in de striemende regen, hanengekraai te tellen. Deze traditie bestaat al minstens 150 jaar en is inmiddels erkend als – jawel – Vlaams immaterieel Cultureel Erfgoed. De deelnemers hier komen onder meer uit Aarsele, Ruiselede, Aalter en Pittem en er zit zelfs een Belgisch kampioen tussen. Zijn haan kraaide in een uur liefst 1875 maal.
Ik dacht: no way dat een stel volwassen zestigers, in de striemende regen, op een zondagochtend aan de kerkhofmuur van Ruiselede op een krukje gaat zitten, om te tellen hoe vaak hun haan in een half uur tijd gekraaid heeft. Maar kijk, ze zaten er wel degelijk. Een nostalgisch tafereel, alsof je met een teletijdmachine in één ruk terug bent geflitst. Want hanenkraaien bestaat al meer dan 150 jaar. In Tielt ligt er ergens nog een oude aanvraag voor een ‘Hanekraaiing’ aan het Hulstplein op Sinksenmaandag van 1 juni 1857. Vandaag, 167 jaar later, bestaat die traditie nog altijd!
Lange lat
Zondag staat er dus wel degelijk twaalf man, goed ingeduffeld tegen de wind en de regen, mooi op een rijtje met hun haan in een houten bak. Een toevalstreffer, want deze hobby wordt maar beoefend in de winter, van september tot maart.
Elk van de deelnemers heeft een lange lat bij, waarop het aantal kraaibeurten netjes ‘geturfd’ of geteld wordt. De krielhaan die het vaakste kraait in een half uur of een uur, wint. Net daarvoor hadden de krieleniers zich ingeschreven in café ’t Fonteintje aan de Tramlaan. Deelnemen kost twee euro, dat is geen geld.
Alleen gefluister
De oudste deelnemer is Antoine Demeyere (83) uit Aalter, maar je zou hem makkelijker jonger schatten. Sommige onder hen hebben vroeger nog met vinken gespeeld en zijn nu op hanen overgeschakeld. Zolang de hanen kraaien, mag er in de buurt hooguit een beetje gefluisterd worden. Want niets mag de hanen uit hun concentratie halen. Foefelen is zowat uitgesloten.
Elke haan heeft een ring met een nummer om z’n poot, en dat nummer moet kloppen met het nummer op het inschrijvingsbewijs. Wat is het geheim van een actieve haan? “Het beest zoveel mogelijk droog en rustig houden”, klinkt het meteen. “En af en toe wat epo geven”, volgt er schalks (knipoog). De houten boxen waarin de hanen zitten, lijken zo uit een winkel gehaald. Maar dat is helemaal niet zo. “Elk van ons maakt zijn eigen bakken uit hout en triplex”, klinkt het niet weinig fier.
Vooroorlogse prijzen
Jacques Warniers (66) bezit maar één haan, maar dat is niet de eerste de beste. Hij werd er begin februari Belgisch kampioen mee. Het dier kraaide liefst 1875 maal in een uur. “In 2017 ben ik ook al Belgisch kampioen geweest”, voegt Jacques er gauw aan toe. Hij is zowat de secretaris van de groep. Geen uur later zijn de winnaars bekend: Germain Vanpoucke met 1133 kraaien in een half uur en Julien Martens met 845 kraaien. De prijzen blijken, net als de hobby, vooroorlogs.
De winnaar krijgt, zegge en schrijve, drie euro! Die maakt dus één euro winst. “Van hanenzetten word je zeker niet rijk”, glimlacht Jacques. “Voor mijn kampioen wordt ook geen grof geld betaald, zoals bij de duivensport.” Het gaat dus vooral om de hobby en de vriendschap. Zelfs in de striemende regen? “Goh, wat zit je anders thuis te doen, op een zondag?”, is de wat droge reactie. (GGM)
Wie zo’n tafereel met krieleniers wil bekijken, kan nog terecht op zondag 17 maart om 9 uur aan de kerkhofmuur van Ruiselede. Maar let wel: alleen zeer zacht gefluister is toegestaan!
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier