Bruggeling ontwerpt hoes van nieuw album van Leonard Cohen

Redactie KW

De Brugse collagekunstenaar Sammy Slabbinck maakte de hoes en het artwork voor ‘You want it darker’, het nieuwe en wellicht laatste album van de Canadese singer-songwriter Leonard Cohen dat over enkele weken verschijnt.

Wijd en zijd geniet Sammy Slabbinck aanzien met zijn gemanipuleerde, surreële collages. Eind december vorig jaar sierden zijn creaties de muren van de Londense Michael Hoppen Gallery, wat hem ook een interview op Channel Four – de Britse Canvas – opleverde. De 39-jarige Bruggeling won de voorbije jaren over de hele planeet ook tal van fans met zijn vines. Een vine is een mobiele app van Twitter waarmee je een webvideo van zes seconden kan maken en die je via de app zelf of via Twitter, Facebook of e-mail kan delen. Hij maakte al vines voor de VRT, maar ook voor multinationals als Hewlet Packard, Fanta Italië en recentelijk nog Gucci.

Op Instagram heeft hij wereldwijd ruim 36.500 volgers en het viel Slabbinck een tijdje geleden op dat één van hen Adam Cohen was, zoon van de legendarische singer-songwriter Leonard Cohen. “Hierop heb ik Adam via Instagram een beleefd berichtje gestuurd, waarin ik me afvroeg hoe het met zijn vader ging, ondertekend met ‘Best regards'”, glimlacht Slabbinck. “Kort erop kreeg ik een bedankingsmail. Daarin liet hij weten dat zijn vader oké was. Enkele dagen later zocht Adam opnieuw contact. Hij vertelde me dat hij het nieuwe album van zijn vader aan het produceren was en hij vroeg me of ik het zou zien zitten om de hoes hiervoor te ontwerpen. Dat moest hij mij natuurlijk geen twee keer vragen. Nou en of.”

Bruggeling ontwerpt hoes van nieuw album van Leonard Cohen

Na het maken van een voorontwerp stuurde Adam Cohen Slabbinck een foto van zijn vader door die op zijn terras aan het relaxen was. “Het was het begin van een intens en lang proces, alles bij elkaar zo’n anderhalve maand, want tijdens het work in progress stuurde ik tal van ideeën naar Adam door. Daar gaf hij dan feedback op. Op een bepaald moment begon ook zijn vader zich ermee te bemoeien. Via videoboodschappen heb ik vier keer met hem gesproken. Ik zag hoe hij thuis in zijn zetel op zijn iPad door mijn ontwerpen zat te scrollen. Niet alleen voor het album, maar ook voor de eerste single, de titeltrack trouwens. Daar keek ik wel van op, want Leonard Cohen is één van mijn helden.”

De ontwerpen die het haalden, zijn geometrisch abstract, maar visueel toch opvallend en erg toegankelijk. De singlehoes is bijzonder kleurrijk, die van het album strak zwart-wit. Opvallend: in Frankrijk mogen er geen sigaretten op hoezen afgebeeld worden. Daarom rookt Cohen bij onze zuiderburen niet op het kaft voor ‘You want it darker’. Met dank aan Photoshop. Een collector’s item in de maak.

(svv – Foto Stijn Vos)

Het volledige interview met Sammy Slabbinck lees je deze week in het Brugsch Handeldsblad.