Woensdag werd de tentoonstelling ‘1914-2015, actuele kunst tussen oorlog en vrede’ voorgesteld. Vier curatoren nodigden 49 kunstenaars uit binnen- en buitenland uit.
“Oorlog is van alle tijden, ook kunstenaars zijn door dit universeel gegeven beïnvloed”, zegt bedenker en coördinator van het concept Catherine Baelde. “Zij vertalen hun emoties, impressies en herinneringen aan deze historische gruwel in hun artistieke oeuvre.” De vier curatoren Nathalie Vanheule, Peter-Jan-Sioen, Jonas Vansteenkiste en Klaus Verscheure nodigden 49 nationale en internationale kunstenaars uit om samen te werken rond het thema oorlog. “Het resultaat is een veelzijdige tentoonstelling met aandacht voor de verwoesting en de gevolgen van oorlog.”
Vrede
Nathalie gaat dieper in op de gevoelens van vrouwen die thuis achterbleven, Peter-Jan toont op grafische manier de vernietigingen van het landschap, Jonas brengt oorlogsarchitectuur als behuizing in beeld en Klaus vraagt zich af waarom mensen naar geweld grijpen om problemen op te lossen.
Het overkoepelend campagnebeeld is grafisch werk van de Libanese kunstenaar Charbel Abou Zeidan, die in Libanon de oorlog meemaakte. Hij focust zich op vrede en positieve emoties. Uit de sierlijke letters van het Arabisch handschrift puurt hij de abstracte vorm van het woord vrede. De tentoonstelling loopt van 1 maart tot 19 april in Broelkaai 6, Bubox (de vroegere paardenstallen) en Broeltoren Kortrijk.
(PVH)
Beeldende kunst
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier