Werkstraf en straf met uitstel voor lijkverberging na campingmoord in Middelkerke

Kelly D. met haar huidige partner. © AF
Redactie KW

In de zaak van de campingmoord heeft de Brugse correctionele rechtbank een 25-jarige vrouw uit Anderlecht veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur voor lijkverberging. Haar toenmalige 45-jarige vriend uit Fosses-la-Ville kreeg 15 maanden gevangenisstraf met uitstel. Kelly D. en Bruno C. kwamen na de moord naar Middelkerke om ‘een probleem op te lossen’. Het openbaar ministerie had 18 maanden effectieve gevangenisstraf geëist.

De politie van Middelkerke kreeg in de nacht van 6 op 7 december 2017 een verdacht voertuig in de gaten. De Seat Ibiza kwam uit de Steenovenstraat en reed langs de Spermaliestraat in de richting van Slijpebrug. Door de lage snelheid en het zwalpende rijgedrag werd het voertuig rond 2 uur aan een controle onderworpen. Onmiddellijk maakten bestuurster Kelly D. en haar passagiers Romuald V. en Bruno C. een zenuwachtige indruk. D. en C. hadden ook geen verklaring voor het verband en de plakband om hun vingers.

Het oog van de politiemensen viel op een scheve hoedenplank en een groen deken in de koffer. Pas na drie keer aandringen opende D. de koffer van het voertuig. In het deken werd het zwaar toegetakelde lichaam van een dertiger uit Oostende aangetroffen. Mihael P. (37) was zo goed als onthoofd en kreeg meerdere harde klappen tegen hoofd en borstkas. Ter hoogte van de geslachtsdelen was zijn lichaam bovendien in brand gestoken. “Hij is werkelijk als een beest in de koffer gelegd”, aldus meester Pieterjan Dens, advocaat van de ouders en de broer van het slachtoffer.

Verminking

Naar aanleiding van die ontdekking werd het drietal uiteraard in de boeien geslagen. Even later werden op een camping in de buurt ook Alain D. en Julien B. opgepakt. De moord en de verminking zouden zich in twee caravans op die bewuste camping Marva III hebben afgespeeld. Julien B., Alain D., en Romuald V. zullen zich in de loop van 2022 nog voor het West-Vlaamse hof van assisen moeten verantwoorden voor moord en lijkverberging. Sinds november 2019 is Romuald V. voorwaardelijk vrij in afwachting van zijn proces.

Het onderzoek wees uit dat Kelly D. rond 21.30 uur door Romuald V. werd opgebeld “om een probleem op te lossen”. Hij zou wenend verteld hebben dat hij net getuige was geweest van een moord. Kelly D. beweert dat ze hem de raad gaf om de politie te bellen. Desalniettemin besloot ze toch zelf naar Middelkerke te komen. Ze werd vergezeld door haar toenmalige vriend Bruno C., met wie ze die avond op een kerstmarkt was in Namen.

Bruno C. houdt vol dat hij onderweg naar Middelkerke niet precies wist wat er gaande was. Nochtans belde Kelly D. in die periode in totaal ruim een uur met Romuald V. “Dit moet een grap zijn”, zou Bruno C. gezegd hebben toen Romuald V. hem het verminkte lichaam toonde in de caravan. Volgens zijn advocate Mieke Byttebier is de beklaagde nog steeds zwaar onder de indruk van wat hij toen gezien heeft. Ook hij beweert dat hij nog gezegd heeft dat Romuald V. aangifte moest doen.

Lijkverberging

Na vijf maanden voorhechtenis werd Bruno C. onder voorwaarden vrijgelaten. Sindsdien zou hij zich steeds aan die voorwaarden gehouden hebben. In die omstandigheden vroeg de verdediging met succes om een mildere straf met uitstel, met uitzondering van de voorhechtenis.

Ook Kelly D. erkende dat ze zich schuldig maakte aan lijkverberging. “Ze wist onderweg dat er een serieus probleem was, maar kwam in een situatie die ze zich zelfs in de slechtste film niet kon indenken”, aldus meester Pieter Filipowicz. Haar zenuwachtige houding achter het stuur bewijst voor de verdediging dat D. niet koel of beredeneerd te werk ging. Beide beklaagden ontkennen ook dat er een concreet plan was om het lichaam dumpen.

Master notariaat

De jonge vrouw hervatte na vier maanden voorhechtenis haar rechtenstudie. Ondertussen is ze afgestudeerd en behaalde ze ook een master notariaat. Met het oog op een verdere carrière in die wereld wil de verdediging dan ook dat ze een blanco strafregister kan behouden. Daarom vroeg meester Filipowicz om zijn cliënte opschorting van straf te geven.

Ondergeschikt verklaarde ze zich ook bereid om een werkstraf uit te voeren. Als Kelly D. die werkstraf niet of onvolledig uitvoert, hangt haar alsnog 15 maanden effectieve gevangenisstraf boven het hoofd.