Een vrouw uit Oostende was jarenlang vrijwilliger in dierenasiel Het Blauwe Kruis van de Kust in Oostende, maar is nu veroordeeld voor ‘het doodschoppen’ van haar hond. “Intussen is de vrouw gespot met een nieuwe hond”, klinkt het in het asiel.
Een politiepatrouille zag eerder dit jaar hoe een 38-jarige vrouw uit Oostende haar hondje herhaaldelijk schopte in de Leffingestraat in de wijk Westerkwartier in Oostende. Het dier – een dwergpinscher met de naam Sasha – kon nog amper lopen en werd hardhandig aan de leiband over straat getrokken. De vrouw werd staande gehouden en het hondje werd nog naar een dierenarts gebracht, maar de verwondingen bleken te groot en er werd overgegaan tot euthanasie. Een ander hondje van de vrouw – een jack russel met de naam Anouk – werd even later in beslag genomen, nadat het loslopend dier met leiband maar zonder baasje werd aangetroffen in het stadscentrum. In totaal had de vrouw toen drie honden.
Boete
Het parket opende een onderzoek naar dierenmishandeling en de zaak werd voor de rechtbank gebracht in Ieper, die gespecialiseerd is in dierenwelzijn. Ze werd er bijgestaan door advocaat Charlotte Verkeyn. De rechter heeft de vrouw veroordeeld tot een boete van 1.200 euro, waarvan de helft met uitstel.
Doodgevroren hamster
“Een veel te zwakke veroordeling”, reageert Fabrice Goffin, voorzitter van dierenasiel Het Blauwe Kruis van de Kust waar de vrouw jarenlang aan de slag was als vrijwilliger. “Begin 2019 heb ik haar ontslagen als vrijwilliger, nadat ze een slapende hamster in een van onze vriezers had gestoken. Onbegrijpelijk. Ze dacht naar eigen zeggen dat de hamster dood was. Mogelijk speelt bij haar een achterliggende problematiek, maar ik ben geen psycholoog. Ik stelde vast dat ze na haar ontslag nog heel wat lezingen gaf over dieren en het houden van honden in wijken in de buurt. Op vlak van dierenwelzijn werd zij hoog ingeschat.”
“Hart voor dieren”
Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 stond de vrouw op de lijst van Groen. “G. heeft een hart voor dieren en schreef mee aan het Groen-programma voor dierenwelzijn in Oostende”, klonk het eerder bij de partij. Toen de feiten bekend raakten, reageerde schepen van Dierenwelzijn Silke Beirens (Groen): “Het gaat over zware feiten van dierenmishandeling. Het is verschrikkelijk en als partij distantiëren we ons hier dan ook van.”
Intussen werd de vrouw via sociale media onder meer uitgemaakt voor “hondenmoordenaar”, “dierenmishandelaar” en “doodschopper”. “Ondanks haar verdediging in de rechtbank dat ze over het hondje zou gevallen zijn, is het dier volgens onze inlichtingen wel degelijk dood gestampt”, stelt Goffin. “Het hondje had een aantal breuken en inwendige bloedingen. De dierenarts kon niet anders dan het dier te laten inslapen. Intussen is de vrouw in Oostende gespot met een nieuwe hond. Wat heeft het dan nog voor zin om wetten te stemmen voor het beschermen van dieren? Louter een boete van 600 euro voor zulke dierenmishandeling roept veel vragen op.”
Strengere straffen
Goffin pleit voor strengere straffen. “Niet per se een lange gevangenisstraf of zwaardere boetes, maar minstens wel een permanent verbod op het houden van huisdieren en bijhorende controles op zo’n verbod. In ons asiel zien we helaas voortdurend hoe mensen bij ons dieren komen dumpen en dan naar de winkel gaan om een nieuwe pup te kopen.”
Ernstige bedreigingen
Charlotte Verkeyn, de advocate van de vrouw, roept op tot nuance. “De publieke opinie mag een opinie hebben, maar mijn cliënte is ‘gematrakkeerd’ op sociale media. De politie moest zelfs tussenkomen na zeer ernstige bedreigingen. Velen kennen het dossier niet. De rechter hield rekening met het feit dat er een problematiek aanwezig was. Over details wil ik niet uitweiden. Op het moment van de feiten had zij medicatie genomen en dat had geleid tot een bijzonder ongelukkig effect. Mijn cliënt liet zich begeleiden, de problematiek is onder controle en momenteel is er geen indicatie dat dit zich zou herhalen. Aan het dossier zijn trouwens ongelooflijk veel stukken toegevoegd, waaruit blijkt dat ze zeer goed omging met dieren en zich inzette voor dierenwelzijn. Uiteindelijk zijn hier alleen maar slachtoffers, met op de eerste plaats het betrokken dier. Maar mijn cliënte is geen dierenbeul.” (TP)
Lees ook…
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier