Moordende bodybuilder uit Varsenare blijft in de cel

Laurens Kindt

Alexander Dean, de 25-jarige bodybuilder uit Varsenare die vorige zomer vier moorden pleegde, blijft in de cel. De raadkamer van Brugge heeft zijn aanhouding met twee maanden verlengd. Het onderzoek zou binnenkort afgerond moeten zijn.

De feiten dateren van eind juli 2017. Bodybuilder Alex Dean kon het niet verkroppen dat zijn ex-vriendin Maïlys Descamps (17) uit Moere weigerde hun relatie een nieuwe kans te geven. De man trok eerst naar Sint-Amandsberg bij Gent waar hij urenlang in een bosje wachtte tot fotograaf Jeroen Verstraete (39) opdaagde.

De amateur-fotograaf die enkele fotosessies deed met Maïlys had geen schijn van een kans en werd koelbloedig neergestoken door Dean. Later trok de moordlustige bodybuilder naar het huis van Maïlys in Moere bij Gistel. Daar vermoordde hij zijn ex-vriendin en haar grootouders Gery Cappon (70) en Marie-Josée Vanleene (65). Daarna sloeg hij op de vlucht maar de politie kon hem uiteindelijk oppakken in de Delhaize in Oostende. Sindsdien zit de man in de cel.

Moraliteitsonderzoek aan de gang

Het onderzoek is al ver gevorderd. Dean heeft de vier moorden dan ook vrij snel bekend. Momenteel zijn de speurders bezig met het moraliteitsonderzoek van zowel de dader als de slachtoffers. Daarnaast hebben ook de advocaten van Alexander Dean nog enkele bijkomende onderzoeksdaden gevraagd.

De kans is groot dat het onderzoek nog voor de zomervakantie zal afgerond zijn. Sinds een arrest van het Grondwettelijk Hof in december 2017 moeten moordzaken in principe opnieuw door het hof van assisen behandeld worden. Als Alexander Dean verwezen wordt naar het hof van assisen, dan riskeert hij een levenslange gevangenisstraf wegens viervoudige moord.