Alexander Dean krijgt levenslang voor viervoudige moord en foltering

foto LK
Laurens Kindt

Alexander Dean, de 29-jarige bodybuilder uit Varsenare die in de zomer van 2017 vier moorden pleegde in Gent en Moere en één van zijn slachtoffers ook folterde, is door het hof van assisen veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Het hof legde hem ook bijkomend een terbeschikkingstelling van 10 jaar op.

Woensdagavond had de jury Alexander Dean al schuldig bevonden aan de moorden op de Gentse fotograaf Jeroen Verstraete (39) en op zijn ex-vriendin Maïlys Descamps (18) en haar grootouders Marie-José Vanleene (64) en Gery Cappon (68). Ten aanzien van de fotograaf aanvaardde de jury ook dat er sprake was van foltering.

Aanklager Serge Malefason vroeg daarop donderdag de zwaarst mogelijke straf voor Alexander Dean: levenslang en daarbovenop de terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank voor de maximale termijn van 15 jaar. De verdediging vroeg bij monde van advocaat Johan Platteau om enige mildheid. De raadsman stelde dertig jaar celstraf voor, met eventueel daarbovenop de terbeschikkingstelling.

Het hof en de jury hadden uiteindelijk een kleine twee uren nodig om tot een beslissing te komen. Om 15 uur kwam voorzitter Willem De Pauw het arrest voorlezen. Alexander Dean werd in het arrest veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, aangevuld met tien jaar terbeschikkingstelling. Dit betekent dat Alexander Dean, in theorie, binnen tien jaar voor het eerst in aanmerking komt voor voorwaardelijke invrijheidsstelling.

Moeilijke jeugd

De motivatie voor het arrest liet weinig aan het toeval over. “Hij heeft in een tijdsspanne van 24 uur vier mensen vermoord. In elk van de gevallen betrof het mensen die weerloos waren en die doelgericht, efficiënt en met voorbedachten rade om het leven werden gebracht”, klonk het. “Zowel bij de feiten in Sint-Amandsberg als bij de feiten in Moere voerde de beschuldigde een gesprek met zijn slachtoffer, waarin zij hem smeekten om af te zien van de moord. Desondanks deed hij het toch”, las de voorzitter voor.

Volgens hof en jury is er geen twijfel mogelijk: Alexander Dean is gevaarlijk. “Uit alles blijkt de bijzonder grote en acute sociale gevaarlijkheid van de beschuldigde. Zijn moeilijke jeugd heeft hem ongetwijfeld getekend maar bij het bepalen van de straf dient de beveiliging van de maatschappij te primeren”, klonk het.

Alexander Dean na de voorlezing van het arrest. (foto LK)
Alexander Dean na de voorlezing van het arrest. (foto LK)

De voorzitter richtte nog een laatste keer het woord aan Alexander Dean. “U hebt gezien dat de straf lager is uitgevallen dan hetgeen de procureur heeft gevorderd. Beschouw dit als een reddingsboei die u wordt toegeworpen. Draag uw straf met moed en gelatenheid”, spoorde hij Alexander Dean aan, die onbewogen bleef bij het voorlezen van het arrest. Hij heeft nu 15 dagen de tijd om te beslissen of hij cassatieberoep aantekent.