Assisen scalpelmoord – Deskundigen zien heel wat psychopathische kenmerken bij O.

© BELGA

Op het assisenproces over de moord op Jill Himpe (36) heeft de gerechtspsychiater zijn bevindingen toegelicht. Dokter Paul Lodewyck stelde bij Ridoan O. (43) heel wat psychopathische kenmerken vast. Volgens de deskundigen is er dan ook een grote kans dat de beschuldigde nieuwe feiten zal plegen.

O. en het slachtoffer hadden twaalf jaar lang een relatie. “Hij beschrijft de eerste jaren als volledig goed verlopend, maar hij had het moeilijk na het overlijden van zijn broer en hij zocht dan zijn toevlucht in de drank en de cocaïne”, aldus dokter Lodewyck. Volgens de gerechtspsychiater was Himpe in de laatste maanden ook steeds banger voor haar ex-partner, die meerdere veroordelingen had opgelopen. “Hij gaat daar ook allemaal heel vluchtig overheen, heel minimaliserend. Hij is toch een paar keer in de gevangenis geweest.”

Zijn manipulatief karakter typeerde dokter Lodewyck door te verwijzen naar zijn emoties bij de onderzoeksrechter. “Het was letterlijk snotteren, hij had meerdere zakdoeken nodig. Maar hij probeerde toch subtiel het verhoor naar zijn hand te zetten.” Ridoan O. probeert ook steeds charmant over te komen. “Maar langs de andere kant gaat hij dat misbruiken uit egocentrische behoeften. Globaal zijn er toch heel psychopathische kenmerken aanwezig.”

Narcistische kenmerken

Ook psycholoog Jürgen Nys benadrukte de egocentrische en sturende houding van de beschuldigde. “Hij heeft liever zelf controle over wat er gebeurt. Hij is eerder gericht op kortetermijnbehoeften. Het beleven van lust en plezier staan eerder op de voorgrond.” Op een test om psychopathie te bepalen scoorde O. duidelijk hoger dan de gemiddelde gedetineerde. “Als je al die kenmerken samenvat zijn er voldoende aanwijzingen voor een persoonlijkheid met antisociale en narcistische kenmerken.”

Volgens de deskundigen is er zeker een groot risico op nieuwe feiten, zowel binnen relaties als daarbuiten. “Het is zeker aangeraden om een behandeling in te zetten, maar mensen met antisociale kenmerken zijn moeilijker behandelbaar. De prognose is dus somber”, aldus Nys. Dokter Lodewyck haalde wel twee eerdere opnames van de beschuldigde aan. “Die twee opnames zijn slecht verlopen, maar ze konden nog veel slechter verlopen zijn.”

Ooggetuigen

Ten slotte vroeg openbaar aanklager Chantal Lanssens zich nog af waarom O. het lichaam van het slachtoffer in de woning van haar moeder achterliet. “Die moeder speelde in zijn beleving toch een grote rol. Ik dacht dat hij eigenlijk ook de moeder wilde treffen daarmee. Hij kon dat lijk ook naar een bos of een gracht gevoerd hebben.” De gerechtspsychiater geloofde ook niet dat de beschuldigde na de feiten de bedoeling had om zichzelf van het leven te beroven.

Dinsdagochtend kwamen ook nog enkele ooggetuigen aan het woord. Een toen 18-jarig meisje fietste die ochtend van 5 november 2019 langs de Moeskroensesteenweg naar school. “Ik naderde een auto die geparkeerd stond vlak voor de brug in Aalbeke. Er stapte een vrouw uit. Haar handen waren samengebonden en haar mond was afgeplakt.” De getuige zag hoe het slachtoffer daardoor tevergeefs probeerde te roepen, maar merkte geen bloed op. “Ze werd terug in de auto getrokken aan haar haren en de bestuurder was aan het roepen op haar.” Bij aankomst op school deed het meisje haar verhaal, waarna de politie verwittigd werd.

Agressief

Ankie D. was onderweg naar haar werk toen ze vanuit haar wagen het incident opmerkte. “Daar stond een auto op de parkeerstrook. Er stond aan de passagierskant een meneer heel hardhandig iemand te slaan.” De getuige herkende Ridoan O. ook formeel als de man die vervolgens het portier dichtsloeg en aanstalten maakte om weg te rijden. “In mijn ogen was hij aan het boksen op iets in de auto. Maar ik durfde niet meer te kijken, omdat hij zo agressief overkwam.”

Sofie V. zag dan weer hoe de beschuldigde het slachtoffer in de auto wellicht ook al te lijf ging. “Ik stond klaar om met de fiets naar mijn werk te vertrekken. Ik zag een auto passeren waarin ze heel erg ruzie aan het maken waren. Ik had dat nog nooit zo opvallend gezien.” Bovendien zag de getuige hoe O. fysiek geweld gebruikte tegen zijn vrouwelijke passagier. “Het maakte zoveel indruk dat ik geen tijd had om de vrouw te zien. Het viel mij op dat het voertuig door die schermutseling zwalpte over de weg. Het reed ook opvallend traag.”