Assisen Scalpelmoord – Ridoan O. schuldig verklaard aan moord op ex-vriendin Jill Himpe

In zijn laatste woord drukte de beschuldigde zijn spijt uit, maar stelde hij ook dat hij de moord op zijn ex-vriendin Jill Himpe (36) niet gepland had. © belga/gf

Ridoan O. (43) is door de volksjury schuldig verklaard aan moord op zijn ex-vriendin Jill Himpe (36). De Kortrijkzaan sneed het slachtoffer op 5 november 2019 in Aalbeke de keel over. De verdediging had gepleit dat de beschuldigde niet met voorbedachten rade handelde.

Na een relatie van twaalf jaar kwam het in augustus 2019 tot een breuk tussen Ridoan O. en Jill Himpe. Volgens haar familie was het slachtoffer doodsbang van haar jaloerse ex-vriend, al hielden ze in de daaropvolgende maanden wel contact. Op 5 november moest ze voor haar werk naar een beurs in Amsterdam. De beschuldigde zou haar daarom met haar wagen naar een carpoolparking in Gentbrugge voeren.

Keel overgesneden

In het voertuig kwam het snel tot een hoogoplopende discussie. Onder invloed van alcohol en cocaïne eiste O. naar eigen zeggen de pincode van haar gsm. Tijdens dat conflict bond hij in Lauwe haar polsen al vast met touwtjes. Uiteindelijk liep het langs de Moeskroensesteenweg in Aalbeke helemaal uit de hand. Toen het slachtoffer probeerde weg te vluchten, trok de beschuldigde haar weer de wagen in. Vervolgens nam hij het slachtoffer in een houdgreep en sneed hij haar de keel over. Na de feiten liet hij het lichaam achter in de woning van haar moeder in Wevelgem.

Toch bekend

Tijdens het onderzoek hield Oudaha steeds vol dat hij zijn ex-vriendin per ongeluk verwondde toen ze wilde ontkomen. Vrijdagmiddag bekende hij uiteindelijk toch dat hij haar bewust van het leven beroofde.

In het arrest over de schuldvragen werd eerst gewezen op de bevindingen van de wetsdokter. Daaruit bleek dat de beschuldigde met grote kracht en met een scherp mes minstens vijf tot zes keer in de keel van het slachtoffer sneed. Daarbij werden een halsslagader en een slagader doorgesneden. Bovendien ontdekten de deskundigen ook sporen van een wurgende houdgreep en van stomp geweld.

Het hof en de juryleden merkten op dat de feiten gepleegd werden met het scalpel dat tijdens het onderzoek werd aangetroffen. “De beschuldigde had hierbij duidelijk het oogmerk om te doden en hij erkende dat uiteindelijk ook op de zitting”, aldus voorzitter Bart Meganck. Oudaha wist ook dat zijn handelingen dodelijk waren. Zijn spijtbetuigingen achteraf veranderen volgens het hof en de volksjury niets aan die vaststellingen.

Bewust gehandeld

Daarnaast werd geoordeeld dat de Kortrijkzaan in een voldoende stabiele gemoedsgesteldheid verkeerde. “Ook in de versie van de beschuldigde was er een voldoende tijdsverloop om op zijn besluit terug te komen.” Oudaha gaf zelf toe dat hij erg boos was toen hij met het slachtoffer in de wagen zat. “Hij eiste uitleg van het slachtoffer en erkende dat hij druk zette.” In het arrest werd ook gesteld dat de beschuldigde bewust het stuur van de wagen overnam. Het hof en de juryleden noemden het dan ook opvallend dat hij niet de juiste weg naar Gentbrugge nam, terwijl hij de streek nochtans heel goed kent.

Voor de feiten ging Oudaha in het tuinhuis van zijn ouders bewust op zoek naar instrumenten om geweld mee te plegen. Een bijl liet hij achter na een mislukte inbraakpoging bij een buurmeisje. Naar eigen zeggen gebruikte de beschuldigde daarbij ook koorden en het scalpel, maar dat vonden het hof en de jury ongeloofwaardig. “Toch nam hij het mes en de koorden mee, goed wetende dat hij kort erna een afspraak had met Jill Himpe.” Toen het mes was afgebroken, zette hij er zelfs een nieuw lemmet op.

Narcistische persoonlijkheid

Het onderzoek wees ook uit dat het slachtoffer tot twee keer toe probeerde te vluchten. Een bloedplas op het fietspad wees uit dat ze de wagen ook effectief verlaten heeft. Oudaha had dus de kans om te stoppen, maar besliste om het slachtoffer toch af te maken. Ten slotte pasten de feiten volgens het hof en de juryleden ook bij zijn narcistische persoonlijkheid. De beschuldigde kon immers niet verkroppen dat Jill Himpe beslist had om hem definitief te verlaten.

De debatten over de strafmaat starten dinsdag om 10 uur. Oudaha riskeert levenslange opsluiting.

Lees meer over: