Assisen Scalpelmoord – Aanklager vordert levenslang voor Ridoan O: “Tussen spijt en échte spijt is er groot verschil”

Ridoan O. werd maandagavond al schuldig bevonden aan de moord op zijn ex-vriendin Jill Himpe. © Belga/GF

Op het assisenproces tegen Ridoan O. (43) heeft procureur-generaal Chantal Lanssens levenslange opsluiting en tien jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank (TBS) gevorderd. De Kortrijkzaan werd maandagavond al schuldig bevonden aan de moord op zijn ex-vriendin Jill Himpe (36). Het slachtoffer werd op 5 november 2019 in Aalbeke de keel doorgesneden.

Bij de start van haar requisitoir stelde de openbaar aanklager dat Ridoan O. het de juryleden eigenlijk gemakkelijk gemaakt heeft. “Hij heeft al geoordeeld dat er voor Jill Himpe geen toekomst is. Hij heeft haar eigenlijk de doodstraf gegeven.” Anderzijds heeft hij zelf sowieso wel nog een toekomst. “In ons Belgisch systeem kennen we mechanismen waardoor er zelfs voor zij die langgestraft zijn, uitzicht is op een toekomst.”

Geen oprechte spijt

Een straf moet volgens het OM wel zorgen voor vergelding en boetedoening. “Het is ook de bedoeling dat de veroordeelde in de gevangenis tot inzicht komt. Dat hij beseft wat hij gedaan heeft en dat het beter moet.” Ook de bescherming van de maatschappij werd als argument aangehaald. “Vanuit de detentie moeten we proberen te werken naar een latere, veilige re-integratie in de maatschappij.” Lanssens voegde er terloops aan toe dat als bijkomende maatregel in dat kader ook de terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank opgelegd kan worden.

Over de gruwel en de ernst van de feiten kon de procureur-generaal deze keer kort zijn. “Hij heeft de wreedheid nog eens benadrukt door haar lichaam in de keuken van haar moeder te leggen.” Vervolgens werden de narcistische en antisociale persoonlijkheidskenmerken van de beschuldigde geciteerd. Volgens de gerechtspsychiater heeft O. een gebrek aan empathie en verantwoordelijkheidsgevoel. Er is volgens de deskundigen ook een heel groot risico op nieuw partnergeweld. Meerdere getuigen omschreven hem bovendien als manipulatief, respectloos en gewelddadig.

“Zijn houding na de feiten versterkt eigenlijk alleen maar het beeld. Ook na de feiten is hij manipulatief, dominerend en sturend gebleven.” Volgens Chantal Lanssens heeft O. immers nog steeds de volledige waarheid niet verteld. “Hij heeft zich niet gedragen als iemand die oprechte spijt heeft. Tussen spijt en oprechte spijt is er een wereld van verschil. Hij heeft nooit echt mea culpa geslagen.”

Maximumstraf

Het OM kondigde aan dat het enkel de maximumstraf kon vorderen. “Ik zeg het u nu al. Ik heb echt naar verzachtende omstandigheden gezocht, maar ik heb er geen gevonden.” Zo is van een slechte jeugd of van een blanco strafblad absoluut geen sprake. “Ridoan O. heeft zeven veroordelingen voor geweldplegingen, bedreigingen, diefstal met geweld. Ik maak dan nog abstractie van de veroordelingen door de politierechtbank.”

Uit die veroordelingen heeft de beschuldigde volgens de procureur-generaal bovendien nog steeds geen lessen getrokken. “In de gevangenis heeft hij geen drank en hopelijk geen drugs, maar ook daar kan hij zich niet onthouden van geweldplegingen.”

Ten slotte werd benadrukt dat de redelijke termijn niet overschreden werd. “Vier jaar en vier maanden is niet onredelijk. Ik durf verwijzen naar de medewerking van de beschuldigde die niet maximaal was.” Ook de coronacrisis werd aangehaald, waardoor de verhoren maandenlang tot een minimum beperkt moesten worden.

Door een ongeval kon een mannelijk jurylid dinsdagochtend niet aanwezig zijn. Zijn plaats werd ingenomen door de eerste van de twee overgebleven plaatsvervangers. De volksjury bestaat daardoor voortaan uit zeven vrouwen en vijf mannen.