Ridoan O. (43) veroordeeld tot 29 jaar cel voor moord op ex-vriendin Jill (36)

Ridoan O. bracht in 2019 zijn ex-vriendin Jill om het leven. © belga/gf

Ridoan O. (43) is door het West-Vlaamse hof van assisen veroordeeld tot 29 jaar opsluiting voor de moord op zijn ex-vriendin Jill Himpe (36). De Kortrijkzaan sneed op 5 november 2019 in Aalbeke de keel van het slachtoffer door. Het openbaar ministerie had levenslange opsluiting en tien jaar terbeschikkingstelling gevorderd.

Na een relatie van twaalf jaar kwam het in augustus 2019 tot een breuk tussen Ridoan O. en Jill Himpe. Volgens haar familie was het slachtoffer doodsbang van haar jaloerse ex-vriend, al hielden ze in de daaropvolgende maanden wel contact. Op 5 november moest ze voor haar werk naar een beurs in Amsterdam. De beschuldigde zou haar daarom met haar wagen naar een carpoolparking in Gentbrugge voeren.

Keel overgesneden

In het voertuig kwam het snel tot een hoogoplopende discussie. Onder invloed van alcohol en cocaïne eiste O. naar eigen zeggen de pincode van haar gsm. Tijdens dat conflict bond hij in Lauwe haar polsen al vast met touwtjes. Uiteindelijk liep het langs de Moeskroensesteenweg in Aalbeke helemaal uit de hand. Toen het slachtoffer probeerde weg te vluchten, trok de beschuldigde haar weer de wagen in. Vervolgens nam hij het slachtoffer in een houdgreep en sneed hij haar met een scalpel de keel over. Na de feiten liet hij het lichaam achter in de woning van haar moeder in Wevelgem.

Hij bekende toch

Tijdens het onderzoek hield O. steeds vol dat hij zijn ex-vriendin per ongeluk verwondde toen ze wilde ontkomen. Vrijdagmiddag bekende hij toch dat hij haar bewust van het leven beroofde. De verdediging pleitte maandag tevergeefs dat hij niet met voorbedachten rade handelde.

De jury en het hof hielden rekening met enkele verzachtende omstandigheden en met de overschrijding van de redelijke termijn.