Assisen kruisboogmoord: “Ik ben honderd procent schuldig” (beschuldigde)

Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Jordy Vande Sompele (26) uit Tielt, die beschuldigd wordt van de moord op Bjorn De Vrieze (28) in Schuiferskapelle op 1 mei 2018, heeft de beschuldigde het laatste woord gekregen. “Ik ben voor de volle honderd procent schuldig”, zei Jordy Vande Sompele.

In de replieken kwam Luc Arnou, een van de advocaten van de familie De Vrieze, nog eens terug op het pleidooi van Kris Vincke voor de verdediging. “Mijn tegenstrever zegt hier dat we een goed proces hadden tot een bepaald moment. Dat klopt. Tot op het moment dat het niet meer in het kraam van Jordy paste wat hier gezegd werd. Dan was het plots mensonterend, ontmenselijkend en dus een slecht proces. Maar wanneer kan je van een goed proces spreken? Als de waarheid naar boven komt. Als de jury kan oordelen over wat er precies gebeurd is maar Jordy heeft hier blinde vlekken gecreëerd. Dat is een laatste verdedigingsschild, iets dat niet bewezen kan worden. Maar harde bewijzen hoeven niet. Redelijke vermoedens zijn voldoende. Men wijst hier met een beschuldigende vinger naar S. (de ex-partner van beschuldigde die een stiekeme relatie had met het slachtoffer LK) maar zij is niet om die kruisboog gereden, zij heeft de trekker niet overgehaald. Jordy heeft de moord ook niet voor haar gedaan, maar voor zichzelf. Om haar voor zichzelf terug te winnen”, pleitte meester Arnou.

Bloody and wild

Hij ging verder. “Men zegt hier dat hij het voor zijn gezin heeft gedaan. Pardon? Als je voor je gezin iets wil doen, dan stop je die slechte relatie, ga je bij je ouders te rade en zoek je een regeling voor je kinderen terwijl er nog gesproken kan worden. Maar dan ga je niet iemand met een kruisboog gaan afmaken. Dat lijkt me niet meteen zinnig. Men zegt hier dat Jordy in feite een schone mens is, maar laat mij toe om in naam van de familie De Vrieze te zeggen dat zij daar niet mee akkoord zijn. Dat is een boude uitspraak. Men zegt dat wij de feiten zo erg mogelijk wilden maken. Maar denkt u dat mijn cliënten, de familie van Bjorn, dat leuk vinden? Er plezier in scheppen om eens bloody and wild te gaan? Allerminst!”, klonk het fel.

Het moordwapen, een kruisboog, ligt vooraan in de zaal. (LK)
Het moordwapen, een kruisboog, ligt vooraan in de zaal. (LK)

Meester Arnou kwam nog eens terug op de bekentenissen en de reconstructie. “Jordy heeft in dit dossier nooit geweend, behalve toen hij een deel van de waarheid vertelde. Dan schrijft de politie dat hij in zijn ogen wrijft, emotioneel wordt en weent. Dan is hij gekraakt. Niet op de reconstructie, waar hij terug op de plaats van de feiten was en het moordwapen weer vastgreep. Veel daders blokkeren op zulk een reconstructie. Jordy niet. Hij regisseerde de boel daar. De psychiater schrijft het letterlijk in zijn verslag, dat Jordy zonder enige emotie de pijl nog eens afschoot. Hier ook, op het proces. Geen enkele emotie. De vraagtekens die er nog altijd zijn bij de familie De Vrieze, ze doen hem niets. Ik ga het hem nog één keer vragen. Als je echt een vent wil zijn die zijn verantwoordelijkheid neemt en die wil zeggen dat hij oprecht spijt heeft en zich schaamt, licht dan die blinde vlekken op. Sta recht en doe wat je moet doen”, riep hij de beschuldigde op. Jordy Vande Sompele was zichtbaar even van zijn melk, maar bleef zitten.

100 procent schuldig

De voorzitter gaf hem het laatste woord. “Ik wil daar eerlijk over zijn, de familie van Bjorn verdient dat. Bjorn heeft zich niet gebukt. Toen hij zijn voordeur open deed, stond ik aan de zijkant van zijn wagen. Ik heb hem aangeroepen, hij heeft zich omgedraaid en vroeg wat ik daar kwam doen met die kruisboog. Dan heb ik geschoten. Erna heb ik hem naar binnen gesleept. Ik nam hem daarbij vast aan zijn kleren, Bjorn was een stuk zwaarder dan mij. Wellicht is die jas zo op zijn gezicht beland. Meer kan ik daar niet over zeggen”, zei hij. “Ik weet voor de volle honderd procent dat ik schuldig ben en als jullie mij schuldig verklaren, zal ik dat dan ook aanvaarden”, zei hij.

De jury trekt zich nu terug in de beraadslagingskamer om zich te beraden over de schuld. Morgen gaat het proces verder met het debat en het arrest over de strafmaat.