Assisen kruisboogmoord: Jordy krijgt 18 jaar cel

Beschuldigde Jordy Vande Sompele. (LK)
Beschuldigde Jordy Vande Sompele. (LK)
Laurens Kindt

Jordy Vande Sompele (26) uit Tielt kreeg 18 jaar cel voor de moord op Bjorn De Vrieze (28) in Schuiferskapelle op 1 mei 2018.

Op dinsdag 1 mei 2018 trok verdachte Jordy Vande Sompele (24) met een kruisboog naar de woning van Bjorn De Vrieze in Schuiferskapelle (Tielt). Jordy V. kon immers niet verkroppen dat zijn vriendin een relatie was begonnen met de 28-jarige man. Met één welgemikte pijl in het hoofd maakte hij zijn liefdesrivaal af.

De jury kwam bijzonder snel tot een verdict. Om 12.30 uur gingen de twaalf de beraadslagingskamer binnen, om 13.10 uur waren ze er al weer uit. Om tot de straf te komen, hielden jury en hof rekening met verzachtende omstandigheden. Het blanco strafblad, de relationele omstandigheden, de jeugdige leeftijd en de spijt die Jordy Vande Sompele betuigde op de zitting speelden mee in het bepalen van de straf.

De familie van slachtoffer Bjorn De Vrieze reageerde bijzonder aangeslagen op de straf. “Wat is een mensenleven nog waard?”, zei vader Hans De Vrieze. “Je legt iemand om en dan krijg je zulk een lichte straf. We begrijpen het niet. We hebben ons heel kalm gehouden en aan elk onderzoek meegewerkt en dan krijg je dit. Niet te begrijpen”, klonk het.

Kris Vincke, de advocaat van Jordy Vande Sompele, reageert wel tevreden op het arrest. “Het is een evenwichtige beslissing geworden, waarbij men rekening heeft gehouden met verzachtende omstandigheden. Jordy is opgelucht, hij had een strengere straf verwacht. Nu weet hij waar hij staat en kan hij beginnen werken aan zijn toekomst”, klinkt het.

Jordy Vande Sompele kan vanaf 2024 een aanvraag doen om voor de eerste keer terug in vrijheid te komen.

Later meer.

Lees hier alles over het proces van de kruisboogmoord.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.